Стартира акция за озеленяване на район "Южен" в Пловдив

До края на месеца предстоят още акции по залесяване на района с различни сортове дървета

Залесяват район "Южен"
Залесяват район "Южен" Източник: Община Пловдив

Започна пролетна акция за озеленяване на район "Южен", съобщават от Община Пловдив. През уикенда бяха засадени 30 медоносни дръвчета от сорта "Еводия"  на три места в района – детската площадка на кръстовището между ул. "Стефан Стамболов" и бул. "Никола Вапцаров", в градинката до ОУ "Димитър Талев" и на бул. "Македония".

 

"Благодаря на нашите дарители от Лайънс Клуб "Филипополис", които ни предоставиха тези дръвчета, които са подходящи за градски условия. Знаете, че увеличавайки зеленината, спомагаме за смекчаването промените в климата, последиците от бързата урбанизация и водят до подобряване на градската екосистема и допринасят за чистотата на въздуха", заяви кметът на район "Южен" Костадин Язов, който участва в залесяването с представители на районната администрация. Той уточни, че до края на месеца предстоят още акции с подкрепата на Община Пловдив по залесяване  на района с различни сортове дървета.


"Заради бързото разрастване на района, тук се пада най-малко зеленина на човек от населението и това е една от причините да се насочим към него",  каза Анета Попова, която е секретар на "Филипополис" и един от инициаторите на проекта "Животът на пчелите". Тя обясни, че "Южен" не разполага с много свободни терени за нови зелени пространства, затова дръвчетата бяха засадени на няколко места. "Избрахме такъв сорт дърво, което да произвежда кислород  и в същото време да е подходящ за съхранение живота на пчелите", обясни още Анета Попова.


Другото име на еводията е корейска акация. Тя е бързорастяща, понася добре както сушата и високите температури, така и студа. Еводията цъфти от края на юни до средата на октомври, като най-изобилният период на цъфтеж е от края на юли до средата на септември. Точно това е и времето за подновяване на пчелните люпила, а отделянето на нектар и прашец от другите растения не е толкова интензивно, както през пролетта. По тази причина еводията е незаменима за пчелите. Нектарът на 3 цвята стига за една пчела от едно развито дърво може да се добие 60-90 кг мед, който на вкус е подобен на акациевия. За едно денонощие едно дърво произвежда толкова кислород, колкото е необходим за дишането на трима души, а за година едно дърво осигурява кислорода, необходим на 10 души.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени