Стартира изграждането на фотоволтаични инсталации на МБАЛ-Асеновград и Градска библиотека "Паисий Хилендарски"

Болницата и библиотеката в Асеновград ще имат собствени инсталации за ток

Градска библиотека "П. Хилендарски" в Асеновград
Градска библиотека "П. Хилендарски" в Асеновград Източник: Община Асеновград

На 25.07.2023 г. ще бъде даден официален  старт по изграждането на фотоволтаични инсталации на МБАЛ - Асеновград и Градска библиотека "Паисий Хилендарски” в града. Финансирането е по програма "Опазване на околната среда и климатични промени", финансирана от Финансов механизъм на европейското икономическо пространство 2014 г. - 2021 г., по проект "Партньорство за адаптация към климатичните промени".

 

Общата стойност на проекта е в размер на 110 332.80 лв. Зелената енергия идва от множество иновативни източници, една от тях е слънцето. Произвеждането и ползването на зелена енергия е много важна стъпка към решението на най-ключовите проблеми на нашата епоха – глобалното затопляне и мръсния въздух.

 

Основните дейности, които ще бъдат изпълнени, са внедряване на енергоспестяващи мерки в сградата на общинската болница и на Градската библиотека. За целта ще бъде монтирано автономно фотоволтаично захранване. В сградата на МБАЛ - Асеновград ще бъде монтирана инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Системата би произвела прогнозно количество на потребна енергия в размер на 30 MWh годишно.

 

В сградата на библиотечната институция ще бъде поставена идентична инсталация с мощност 30 kWp за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Съоръжението би произвело прогнозно количество на потребна енергия в размер на около 30 MWh годишно. Реализирането на проектните дейности е от особена важност, предвид непрекъснато повишаващите се цени на горивата и електрическата енергия, което изключително много натоварва бюджетите на двете институции.

 

С изграждането на новите инсталации сградите ще придобият частична енергийна автономност, като ще могат да произвеждат електрическа енергия за собствени нужди.  В резултат на това, се очаква намаляване на разходите за електроенергия и съответно - на вредните емисии. Срокът за изпълнение на проекта е 118 календарни дни.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени