Стотици малки булки отново ще обагрят Асеновград в бяло

Обичаят "Калиница" е единствен по рода си и се провежда само в Асеновград

Стотици малки булки отново ще обагрят Асеновград в бяло
Стотици малки булки отново ще обагрят Асеновград в бяло Източник: Община Асеновград

Обичаят "Калиница" и тази година ще завладее Асеновград и ще го обагри в бяло. Стотици малки булки ще преминат из улиците на града. А преди това, всяка ще получи своето наричане с късмет за какъв момък ще се омъжи. В ритуала могат да участват само момиченца на възраст от 3 г. до 12 г. и не повече от 3 поредни години.

 

Няма ограничение в кое населено място из България и света живеят. Обичаят се провежда по повод големия християнски празник Еньовден, когато "Слънчовите невести" стават по изгрев слънце, за да наберат пресни билки, поръсени от чистата роса на Родопа планина. "Калиница" единствен по рода си ритуал и се изпълнява само в Асеновград.

 

Подготовката за празника на малките момиченца, облечени като булки, ще започне още на 23.06.24 г. (неделя). По стара традиция, в Етнографската къща на Асеновград, от 12:00 ч. до 18:00 ч., екип от музейни служители ще очаква всички, желаещи да бъдат калиници, да оставят своя нишан в "мълчана" вода под наровото дърво в двора. Това могат да бъдат лични дребни вещи на момичетата - пръстени, гривни, фиби, диадеми, брошки и др.

 

Нишаните имат символна стойност - препоръчително е да не са скъпоструващи бижута, тъй като ще престоят цяла нощ под открито небе в двора на Етнографската къща, за да бъдат огрени от звездите и луната.

На следващата сутрин (24.06.24 г., понеделник) в 07:45 ч. на същото място аксесоарите ще бъдат върнати на "Слънчовите невести" заедно с техните късмети - наричанията за щастлив семеен живот и добър съпруг.

 

Момичетата ще минават под огромен венец от еньовски билки, за да бъдат здрави и засмени през цялата година. Празникът ще продължи със служба в църквата "Св. Николай Чудотворец", а след това, със специална празнична програма в Градския парк на Асеновград. В миналото жителите на града са вярвали, че всяко момиче, което е участвало в ритуала калиница в 3 поредни години, ще има "леко венчило" и ще донесе радост и берекет за своето семейство.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени