Студенти и преподаватели от 5 държави гостуваха на община Асеновград

Ето каква беше темата на гостуването

Студенти и преподаватели от 5 държави гостуваха на община Асеновград
Студенти и преподаватели от 5 държави гостуваха на община Асеновград Източник: Община Асеновград

Студенти и преподаватели от Университета на Тесалия - Гърция, Университета по приложни науки Карелия - Финландия, Университета по приложни науки Ван Хол Ларенщайн - Ниде,ландия, Словашки аграрен университет в Нитра и от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите гостуваха на община Асеновград.

 

Участниците в Международното лятно училище по проекта за Европейски университетски алианс "ИНВЕСТ" бяха посрещнати от заместник-кмета доктор Теньо Манолов. Посещението бе в рамките на сътрудничеството между асеновградска община и ВУАРР, което е единственото извънстолично висше училище, пълноправен партньор в европейски консорциум.

 

Студенти и преподаватели от 5 държави гостуваха на община Асеновград
Студенти и преподаватели от 5 държави гостуваха на община Асеновград Източник: Община Асеновград

По време на виртуалните две седмици на лятното училище студентите работиха по индивидуални задания, свързани с четирите теми: Качество в образованието и обучението, Социални услуги и социално включване, Социални иновации и устойчиво регионално развитие, Социално предприемачество. Тази седмица те са в Пловдив за присъствени лекции и представяне на индивидуалните и групови разработки.

 

Заместник-кметът разказа, че градът е наричан "Малкият Йерусалим" заради множеството църкви, манастири и параклиси. И още, че е известен с многобройните ателиета за сватбени аксесоари, булчински рокли и костюми и, че осъществява връзката между Централна България, Централните Родопи и Беломорието.

 

Студентите изгледаха и кратко видео за историята на града, за природните феномени в региона – "Беланташ", Асеновата крепост, резерват "Червената стена". Доктор Манолов обясни, че природното явление "вечерник" е една от причините градът да се превърне в лозаро-винарски център.

 

На въпрос от чуждестранните младежи какви са предизвикателствата пред регионалното управление днес, Манолов отговори: "Как да задоволим неограничените човешки потребности с ограничените ресурси, които имаме".

 

 

 

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени