![УХТ открива нова специалност ‒ "Хранителни и фармацевтични биотехнологии" УХТ открива нова специалност ‒ "Хранителни и фармацевтични биотехнологии"](https://cdn.zonanews.bg/resources/730x500/%D0%A3%D0%A5%D0%A2-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%20%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8-%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2.jpg?s=118116)
"Хранителни и фармацевтични биотехнологии" е новата бакалавърска програма в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Обучението ще стартира през новата академична 2024/2025 г. Иновативната бакалавърска програма се разкрива към катедра "Биотехнология" и е с продължителност 4 години.
Дипломираните бакалаври в "Хранителни и фармацевтични биотехнологии" са висококвалифицирани специалисти с уникален профил, което ги прави силно конкурентноспособни и увеличава възможностите им за реализация на пазара на труда.
С придобитите задълбочени научно-теоретични биохимични, микробиологични и молекулярно-генетични познания и практични умения завършилите ще могат да прилагат най-съвременните биотехнологични методи при получаване на лекарства, биоингредиенти за безопасни и здравословни храни и напитки, ефективни агробиопродукти, биоматериали с нисък въглероден отпечатък и др.
Съвременният живот наложи необходимостта от такъв тип кадри, които са необходими за бизнеса и за науката, коментира зам.-ректорът по учебна дейност проф. Георги Костов. Според него учебният план е мултидисциплинарен и е тясно съобразен с нуждите на индустрията и научните организации.
Това ще позволи на дипломираните бакалаври да организират и провеждат технологични процеси в производствени условия в различни фармацевтични, хранително-вкусови и биотехнологични предприятия, специализирани микробиологични, аналитични, медико-биологични и контролни лаборатории, научноизследователски организации, компании за провеждане на клинични изследвания, сертифициращи компании, както и в държавни институции, обслужващи секторите "Безопасност на храни", "Здравеопазване", "Екология" и "Образование".
Зам.-ректорът изтъкна, че катедра "Биотехнология" има над 50 години традиции в обучението на бакалаври, магистри и доктори и е желан и уважаван партньор по редица международни и национални проекти. Преподавателите от катедрата са с богат професионален и изследователски опит в различни области на модерната наука и имат амбиция да подготвят специалисти, които желаят да градят кариера в сферата на биотехнологиите.