Урсула фон дер Лайен: Гласът на България се чува в Брюксел и ние се вслушваме във вас

Водещият кандидат на Европейската народна партия благодари на председателя на ГЕРБ и на българския народ за продължаващата подкрепа за Украйна

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: Twitter

Радвам се да бъда тук в Пловдив с всички Вас! За мен е особена чест да говоря пред вас в ден, когато отдаваме почит към паметта на националния ви герой Христо Ботев, който е загинал на вчерашния ден преди почти 150 години. Поетът, който се бори, живя и умря за свободата и независимостта на България.

 

Това заяви водещият кандидат на Европейската народна партия за европейските избори Урсула фон дер Лайен на предизборното мероприятие на ГЕРБ в Пловдив. Тя определи римския амфитеатър, на което се проведе събитието, като спиращо дъха с красота място.

 

"Този амфитеатър е бил величествен свидетел на историята през вековете. Той е и доказателство, че хората винаги са копнели за изкуство и култура. Бях впечатлена да видя днес колко древен и многолик е Пловдив. Пловдив е първият български град, който бе обявен за Европейска столица на културата през 2019 г. Това е постижение, с което всички можете да се гордеете", заяви фон дер Лайен.
 
Водещият кандидат на ЕНП за европейските избори припомни, че едно от първите й посещения в качеството на определена за бъдещ председател на Европейската комисия е било именно в България през септември 2019 г. Все още пазя много скъпи и ярки спомени от това посещение, сподели тя.
 
Бойко ми разказа с гордост историята за толерантността на българите. Ярък символ за нея се намира в сърцето на центъра на София: В рамките на 1 квадратен километър са разположени православна църква, синагога, джамия и католическа църква. Всичките една до друга! Това символизира силния дух на толерантност на България и Европа. Това каза още в речта си Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че не винаги е било така. "Ето защо бащите и майките основатели на Европейския Съюз, са заложили европейските ценности в нашите договори.


Но днес тези ценности отново са застрашени от екстремисти и демагози. Независимо дали става дума за екстремисти от крайната левица или от крайната десница. Независимо дали става дума за "Алтернатива за Германия" в Германия, за "Национално обединение" във Франция, за "Конфедерация" в Полша или за "Възраждане" тук в България. Имената може да са различни, но целта им е една и съща: Те искат да погазят ценностите ни и да разрушат нашата Европа. Но ние от ЕНП никога няма да позволим това да се случи.
 Защото "Съединението прави силата!", категорична беше тя.


Урсула фон дер Лайен напомни и за девиза на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.-"Съединението прави силата". "А "Заедно" бе мотото на Пловдив като първата за България Европейска столица на културата. Когато действаме заедно, когато Европа е единна, можем да преместваме планини. За една силна Европа", призова тя.
 
Фон дер Лайен цитира българския национален герой Христо Ботев-"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". По думите й независимостта и суверенитетът винаги са били мечта и копнеж на хората, като днес това важи с пълна сила за народа на Украйна. "От България бързо се стига до украинската граница. Прекосявала съм тази граница безброй пъти от началото на руската военна агресия. И това, което виждам от другата страна, е бруталната действителност на войната и страданието на невинни хора. Никой не желае мир повече от украинския народ. Той се бори за земята си и за нашата сигурност. Не бихме могли да се мерим с тяхната саможертва, но това, което можем да сторим, е да бъдем рамо до рамо с тях дотогава, докогато е необходимо. И Украйна може да разчита на нас винаги", допълни тя.

 

Водещият кандидат на Европейската народна партия благодари на председателя на ГЕРБ и на българския народ за продължаващата подкрепа за Украйна. "Военната техника, която предоставяте, може незабавно да бъде използвана от украинците на бойното поле срещу руския агресор. Това е от изключително значение за съпротивата на Украйна. Но също така и за сигурността на  Европа. И Европа е благодарна за това", подчерта тя. По думите й Европа трябва да отделя за отбрана повече, по-разумно и по-европейско. "Имаме нужда от силна европейска отбранителна индустрия. И аз знам, че България може съществено да допринесе за това", каза още тя и допълни, че Европа трябва да е способна да се отбранява и да защитава гражданите си, затова в следващия мандат ще определи и Комисар по отбраната.
 

Урсула фон дер Лайен отчете, че са изминали 17 години от присъединяването на България към Европейския съюз. "И ние виждаме всеки ден каква история на успеха е това. За 6,5 милиона българи. Но също така и за 450 милиона европейци. Всеки ден. Успех, който постигнахме заедно. Искаме да напишем заедно и следващата глава от тази история на успеха. Искаме да завършим изграждането на нашия Съюз", категорична беше фон дер Лайен и отново благодари на Бойко Борисов за това, че постави държавите от Балканите  на първо място в политическия дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.
 
Водещият кандидат на ЕНП увери, че гласът на България се чува в Брюксел! "И ние в Брюксел се вслушваме във вас. Скъпи приятели, до изборите остават 7 дни Трябва да насърчим хората да излязат да гласуват! Нека се изправим рамо до рамо в името на просперитета, в името на сигурността и на демокрацията. И преди всичко, скъпи приятели, да се изправим рамо до рамо в името на Европа. Да живее Европа", завърши тя.

Още от "Пловдив"

Нанков: При нов мандат на ГЕРБ във властта поемаме ангажимент за качествен ремонт на 2000 км пътища годишно

На път за Асеновград минахме по изграденото при Бойко Борисов трасе от Пловдив до този красив град. Ами то е заприличало на джунгла - не са му окосени храстите дори, пише Нанков

Прочетете повече прочетете повече

Военната прокуратура към МО: Недопустимо е да се лансират заключения за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Изявленията на представители на Министерство на отбраната на 15.10.2024 г. и впоследствие по никакъв начин не ангажират разследването, заявяват от ВАП-Пловдив

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени