В Асеновград започнаха събитията, насочени към хора над 55 г.

Ето кой може да участва

В Асеновград започнаха събитията, насочени към хора над 55 г.
В Асеновград започнаха събитията, насочени към хора над 55 г. Източник: Община Асеновград

Започнаха събитията от проекта "Изкуство без граници и възраст" на Национално сдружение за единство и партньорство. Той е насочен към определена възрастова група на обществото – хората в пенсионна възраст и към тези, над 55 г. Инициативите ще се провеждат в Асеновград и Куклен. Чрез проектните дейности се подпомага развитието на творческия потенциал на любителите на изкуствата в една по-зряла възраст, защото изкуството не признава граници – нито физически, нито на духа.

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество, а община Асеновград е сред партньорите. В рамките на проекта ще бъдат реализирани обучения и работилници по изобразително и приложни изкуства и литературно творчество. Заниманията ще се провеждат по график в галерия "Крис" – Асеновград и в залата на Социална фондация "Инди рома-98" – Куклен, както и в "Клуб на пенсионера" - Асеновград и "Съюз на слепите" - Асеновград.

 

В Асеновград започнаха събитията, насочени към хора над 55 г.
В Асеновград започнаха събитията, насочени към хора над 55 г. Източник: Община Асеновград

Най-добрите творби, създадени в работилниците, ще бъдат представени в изложба в Градската библиотека на Асеновград, с подкрепата на общината, като част афиша от Майски културни празници. Други 4 изложби с творбите на участниците ще бъдат представени в галерия "Крис" – Асеновград и Социална фондация "Инди рома-98", а в Куклен – още 2.

 

Проектът ще завърши с фестивал "Изкуство без граници и възраст" и съпътстващ пленер в дните по повод празника на възрастните хора – 1-ви октомври. Фестивалът ще бъде организиран на открита сцена, с подкрепата на общината. В него ще се включат представители на формации, в които има възрастни хора, от сферата на музикалното и танцовото изкуства.

 

В Арт пленера ще вземат участие любители, участвали в обученията, професионални художници от Асеновград, както и широката общественост. Под ръководството на куратора ще се изрисуват композиция от три платна - 1,5 м./2 м. Творбата ще бъде дарена на община Асеновград и ще бъде поставена в публична институция, като принос на местните хора.

 

Пълният график на творческите занимания по проект "Изкуство без граници и възраст" може да откриете тук. Всеки жител на общините Асеновград и Куклен може да си избере удобна дата и да заяви участието си във Facebook групата на "Изкуство без граници и възраст" или директно в галерия "Крис" - на тел.: 0889 41 44 10. В заниманията могат да се включват дори хора, които никога не са се занимавали с изкуство.

 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени