В Карлово бяха почетени жертвите на комунизма

"Ние трябва да помним тези събития и никога да не допускаме те да бъдат повторени", каза зам.-кметът Антон Минев пред мемориала

В Карлово бяха почетени жертвите на комунизма
В Карлово бяха почетени жертвите на комунизма Източник: Община Карлово

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. В Карлово се състоя поклонение пред мемориала, посветен на загиналите от политическото насилие след 09.09.1944 година.

 

Глави пред паметта на осъдените от така наречения "Народен съд" сведоха заместник-кметът на общината Антон Минев, председателят на ОбС – Доньо Тодоров, заместник-кметът Данка Люртова, секретарят Стефан Стефанов, общински съветници, общественици, потомци на жертвите и пострадали от комунистическия режим.

 

С едноминутно мълчание те почетоха паметта на избитите без съд и присъда и положиха цветя пред паметния знак. "На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт регенти, депутати, министри, генерали, офицери, общественици. Присъдите са изпълнени още същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса.

 

"Ние трябва да помним тези събития и никога да не допускаме те да бъдат повторени", каза зам.-кметът Антон Минев пред мемориала. Мариана Караиванова – правнучка на народния представител от Карлово Стефан Караиванов, разстрелян на 1 срещу 2 февруари 1945 г. заедно с принц Кирил, Богдан Филов, регенти, министри и депутати и оставил вдовица и две деца сираци на 2 и 5 години, прочете биографията на своя прародител.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени