В Карлово отдадоха почит пред Ботев и загиналите за свободата на България

Под вой на сирени, точно в 12:00 часа, всички сведоха глави пред подвига на загиналите за свободата

В Карлово отдадохае почит пред Ботев и загиналите за свободата на България
В Карлово отдадохае почит пред Ботев и загиналите за свободата на България Източник: Община Карлово

"На 2 юни си спомняме историческите факти, свързани с личността на Ботев – един от големите революционери до Освобождението, един от гигантите на духа, един от духовните жалони на българската нация… Той е личност, която – по думите на Захари Стоянов, не трябва да мерим с аршина за обикновените смъртни. Христо Ботев носи гигантския талант на поета със своите не много на брой, но огнени и запомнящи се стихове. Това, което ни оставя във вестниците "Дума на българските емигранти", "Независимост", "Знаме", "Будилник" е неговото верую – верую, което показва радикално разбиране за освобождението на България "…чрез всеобща народна революция без забавяне и без да чакаме Великите сили да се сетят за нас…" Нека не забравяме никога Ботевите стихове и да знаем, че България има великани на духа и перото! Може да не сме многобройна нация, но сме силни духом и това ще ни преведе през времето… Днес, 147 години след гибелта на войводата Ботев, ние прекланяме глави пред неговата памет; пред неговия кратък, смислен, бурен живот – живот като на един дъх, но живот за България и саможертва за България! Поклон пред паметта на Христо Ботев! Поклон пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината ни! Да живее България!"

 

Това каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов в словото си в Калофер на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, по време на митинга-поклонение пред мемориала на Ботев. Възпоменателното отбелязване на 147 години от героичната гибел на поета-революционер започна с военен ритуал и изнасяне знамето на Ботевата чета от Национален музей "Христо Ботев". Цветя и венци пред Ботевия мемориал бяха положени от името на държавни, културни и неправителствени институции.

 

Под вой на сирени, точно в 12:00 часа, всички сведоха глави пред подвига на загиналите за свободата. На тържествения митинг-заря на 1 юни слово произнесе вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, общински съветници, областният управител Ангел Стоев и командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов присъстваха на събитието. Възпоменателното отбелязване на 147 години от гибелта на Ботев бе организирано от Община Карлово, Кметство Калофер, Национален музей "Христо Ботев", НЧ "Христо Ботев – 1869 г.", СУ "Хр. Ботев" и 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени