В карловския квартал "Сушица" пресъздадоха ритуала "Къпанак"

Председателят на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров поздрави младата булка и я дари с икона на Света Богородица

В Сушица пресъздадоха ритуала "Къпанак"
В Сушица пресъздадоха ритуала "Къпанак" Източник: Община Карлово

В карловския квартал Сушица на Ивановден спазиха стародавната традиция да изкъпят булките, сключили брак през изминалата година. Венилина Димитрова-Павлова е булката от Сушица, която беше доведена с музика до Дръндевата чешма, където се извършва ритуалът. Менче с ледена вода изсипаха в гърба й нейните кумове, а тя от своя страна опръска присъстващите за здраве.

 

Председателят на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров поздрави младата булка и я дари с икона на Света Богородица, след което беше окъпан заедно със заместник-кмета Антон Минев в студената вода.  Ивановците също се потопиха в коритото на чешмата и отбелязаха своя имен ден.

 

В Сушица пресъздадоха ритуала
В Сушица пресъздадоха ритуала "Къпанак" Източник: Община Карлово

Празникът, на който присъстваха кметове на населени места, общински съветници, десетки жители и гости на Сушица, завърши с българско народно хоро. Традиционният обичай Къпане на булки (Къпанак) се организира от Община Карлово и НЧ "Васил Левски – 1927 г." кв. Сушица.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени