В община Карлово стартира нов социален проект

Неговата реализация ще допринесе за успешното реформиране на системата на социалните услуги

В община Карлово стартира нов социален проект
В община Карлово стартира нов социален проект Източник: Община Карлово
На 07.07.2023 г. от 15:00 ч. в сградата на Община Карлово се проведе стартова пресконференция във връзка с изпълнение на Проект BG05SFPR002-2.002-0144-С01 "Укрепване на общинския капацитет в Община Карлово" по процедура BG05SFPR002-2.002 "Укрепване на общинския капацитет", финансирана от Европейски социален фонд плюс, чрез Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027.
 
На събитието се предостави информация за основните дейности, целите на проекта, очакваните резултати и целевите групи. Основната цел на Проект BG05SFPR002-2.002-0144-С01 "Укрепване на общинския капацитет в Община Карлово" е да се осигури възможност за плавно и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ускоряване на предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лица от най-уязвимите групи от населението, пребиваващо на територията на общината.
 
Неговата реализация ще допринесе за успешното реформиране на системата на социалните услуги и за улесняване на прехода към новите механизми на местно ниво, ще се ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на най-уязвимите лица. Ще бъдат обхванати 20 лица от целевите групи и ще се осъществи комплекс от взаимосвързани мерки, който включва: 
- Създаване на фронт-офис с оборудване и обзавеждане в Информационния център на община Карлово;
- Наемане, обучение и супервизия на персонала за прилагане на мерките по Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги на общинско ниво; 
- Провеждане на разяснително-информационни кампании за предоставяне на личната помощ, социалните и интегрирани здравно-социални услуги, както и информираност на обществото на местно ниво относно възможностите за разрешаване на проблемите, свързани с липсата на достъпност за хората с увреждания. 
 
С изпълнението на дейностите по Проекта ще се повишават знанията, уменията и мотивацията на служителите от общинска администрация, както и на служителите в социалните услуги на територията на общината, което е предпоставка както за създаване на възможно най-рационална, резултатна и функционална организация на работния процес на местно ниво, така и за постигане на надграждащ положителен социален ефект при обслужване на лицата, които вече ползват или могат да ползват различни права по ЗСУ, ЗХУ и ЗЛП. Проект "Укрепване на общинския капацитет в Община Карлово" стартира, считано от 02.05.2023 г. и е със срок от 12 месеца.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени