В Пловдив почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника "Свидетелят"

В Пловдив почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим
В Пловдив почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

И Пловдив се прекланя днес пред жертвите на комунистическия режим. Възпоменателната церемония на площад "Стефан Стамболов" беше организирана от Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив.

 

Председателят Атанас Узунов призова пловдивчани да почетат паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника "Свидетелят". Монументът е дело на скулптура Жорж Трак и беше издигнат през 2005 година.

 

ГЕРБ-Пловдив почетоха паметта на избитите от комунистическия режим
ГЕРБ-Пловдив почетоха паметта на избитите от комунистическия режим Източник: Facebook

Датата 1 февруари се чества за първи път през 2011 година, когато е утвърдена с решение на Министерски съвет като официален Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

 

Идеята за 1 февруари е свързана с факта, че на тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-ото Народно събрание, издадени от Първи и Втори върховни състави на т.нар. Народен съд, организиран от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени