"Вино от чешма" ще потече в Асеновград на Трифоновден

Ще се проведат и традиционните пехливански борби в местността "Св. Трифон"

Вино от чешма ще потече в Асеновград
Вино от чешма ще потече в Асеновград Източник: Община Асеновград

В деня на Свети Трифон в община Асеновград отново ще се случи чудо - ще потече вино от чешма. Неслучайно градът е известен със станимашката малага, произвеждана от майстори винари, отглеждали мавруд още от древността.

 

Вълшебството да потече вино от чешма се случва единствено в асеновградски регион. Празничният ден ще бъде съпътстван с множество традиционни събития, характерни само за Асеновград. Само на 1-ви февруари всеки може да се докосне до вълшебството и да опита от божествената напитка, потекла от чешма.

 

Празникът на виното ще бъде отбелязан със символично зарязване на лозите пред паметника на Аристи Чорбаджаков (на ул. "6-ти януари"). Ще се прелее вино, след това, за да е плодородна и благодатна годината. Лозите да родят богат и едър плод.

 

Междувременно, от 10:00 ч. ще бъде поставено началото на единствените по рода си пехливански (народни) борби. Малки и големи бойци ще мерят сили цял ден на тепиха, разположен на открито в местността "Свети Трифон" над Асеновград.

 

Около обяд на 1-ви февруари ще се проведе и финалният кръг по борба. Най-силният състезател ще бъде награден лично от кмета на общината д-р Христо Грудев. Победителят в пехливанските борби ще получи 100-килограмов жив овен, както повелява традицията.

 

Ето и цялата програма за Празници на виното 2023 г. в Асеновград:

  1. януари (петък):
  • 18:00 ч. – На чаша вино с победителите от ХХХI конкурс "Най-добро домашно вино – реколта 2022 г.". Със специалното участие на Николай Славеев. Вход с куверти в ресторант "Асеновец".

31 януари (вторник):
- 14:30 ч. – 15:00 ч. – Х кулинарен конкурс "Най-вкусните станимашки сармички". Участниците предоставят сармите в ресторант "Тейсти".
1 февруари (сряда):
- 10:00 ч. – Паметника на Аристи Чорбаджака (на ул. "6-ти януари"). От там ще започне празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса, което ще спре до църквата "Св. Богородица - Благовещение" ("Рибната църква").
- 10:30 ч. – Ритуал "Вино от чешма" пред храм "Св. Богородица - Благовещение" ("Рибната църква"). Празничното шествие продължава от църквата до местността "Св. Трифон".
- 10:00 ч. – Традиционно честване на празника на виното с народни борби и веселие в местността "Св. Трифон".

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени