ВКС реши делото на нарязаната с макетно ножче Дебора да се гледа в Пловдив

До намесата на върховните съдии се стигна, след като нито един член на старозагорския съд не пожела да поеме делото

Върховен касационен съд (ВКС)
Върховен касационен съд (ВКС) Източник: Zonanews

Делото срещу Георги Георгиев, обвинен за нарязване на Дебора Михайлова с макетно ножче и закани за убийство, е разпределено на Районния съд в Пловдив, реши Върховният касационен съд.

 

"Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността. Делото следва да се разгледа от Районен съд – Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд – Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район.

 

Дебора Михайлова от Стара Загора
Дебора Михайлова от Стара Загора

Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството", се обосновават от ВКС.

 

До намесата на върховните съдии се стигна, след като нито един член на старозагорския съд не пожела да поеме делото. Един от основните мотиви за отказ е свързан с гарантиране на правото на честен и прозрачен процес от независим и безпристрастен съд.

 

Част от съдиите се мотивират с факта, че са се произнесли за мярката за неотклонение, взета в хода на досъдебното производство. Това им пречело да разгледат наказателното дело от общ характер заради изразено становище по доказателствата, въпроса за вината и доказаност на обвиненията. На Георгиев са повдигнати 3 обвинения.

 

Инцидентът с нарязаната Дебора стана в края на юни м.г., но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли. Сигнал за нападението е бил получен на 26 юни. Ден по-късно обвиняемият е задържан за 24 часа, като тогава той е бил в условията на вече наложено наказание "пробация" за подобно престъпление.

 

Районен съд-Стара Загора
Районен съд-Стара Загора Източник: Zonanews

Освободен е с постановление на Районния съд, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда". На 31 юли Георгиев е задържан за постоянно. Случаят с насилието на Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени