Зам.-кметът на Асеновград Петър Петров към библиотекарите: Гордейте се с професията си!

Бяха връчени грамоти за активна дейност на библиотекарите в асеновградска община

Зам.-кметът Петър Петров и библиотекарите
Зам.-кметът Петър Петров и библиотекарите Източник: Община Асеновград

Днес библиотекарите в България честват своя професионален празник. В Асеновград денят бе отбелязан с библиотечна среща на тема "Инвестираме в библиотеките, инвестираме в бъдещето". Събитието започна точно в 10:30 ч. в Градска библиотека "Паисий Хилендарски". За празника се събра библиотечната общност от община Асеновград. Сред гостите беше и Светла Божилова - библиотекар в читалището в село Труд. Преди няколко години тя е получила приза "Библиотекар на годината".

 

Заместник-кметът инженер Петър Петров лично поздрави всички празнуващи. "Уважаеми библиотекари, уважаеми колеги от Градска библиотека, професията на библиотекаря в последните години става все по-популярна. И това се дължи на усилията, които всички вие полагате за нейното развитие. Библиотечните дейности вече не се ограничават до приемане и описване на книги и обслужване на читатели. Напротив - благодарение на всички вас библиотеките вече са място за творчески срещи, арт работилници и дори за интересни образователни игри на най-малките. От името на кмета на общината доктор Христо Грудев и от свое име позволете ми да ви честитя Деня на библиотекаря и да ви пожелая най-вече здраве и вдъхновение. Продължавайте все така упорито да работите. Гордейте се с професията си и запалвайте искрата на библиотечната наука у все повече свои последователи. Честит празник!", отправи пожеланията си Петров.

 

Малко преди да приключи срещата бяха връчени грамоти за активна дейност на библиотекарите в асеновградска община. Сред отличените бяха Елена Мечкова - НЧ "Никола Й. Вапцаров" в село Тополово, Спаска Калоферова - НЧ "Христо Ботев" в село Новаково, Нурсен Мехмед - НЧ "Никола Й. Вапцаров" в село Мулдава, Величка Атанасова - НЧ "Христо Ботев" в село Червен.

 

От 2006 г. 11-ти май се чества официално като Ден на библиотекаря. На тази дата първоначално Българската православна църква (БПЦ) е отбелязвала празника на създателите на българската азбука - светите братя Кирил и Методий. От самото си зараждане в древността библиотеките са оцелели до сега, не само защото са успели да бъдат в крак с времето, но и благодарение на личностите, чиято мисия е била да пренасят и разпространяват знанието в името на прогреса на човечеството.

 

Най-ценното в библиотеките са били книгите и техните библиотекари. И ако книгите са духът, то библиотекарите са душата на библиотеката. Тяхната мисия, освен да опазват натрупаното знание, е да съхраняват българския дух и идентичност, както и да търсят най-пряката и необходима връзка между миналото и днешните предизвикателства на времето. Професията на библиотекаря е една от най-старите. Първата библиотека е построена през VII век пр.н.е. от асирийския цар Ашурбанипал в древния град Ниневия.

 
 

Още от "Пловдив"

Водещи новини

Калин Стоянов: Лицето Тенчо Тенев е бил редовен гост на вечеринките на Рашков. Там е получавал инструкции срещу мен

Питам се, дали ако се бях поддал на натиск и го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, както настояваха други високопоставени хора, сега щеше ли толкова откровено да внушава неистини по мой адрес, заявява вътрешният министър

Последни новини

Най-четени