Започва първият ковашки събор в Асеновград

Днес пристигат в града едни от най-добрите ковачи и майстори ножари в България

Ковашки събор в Асеновград
Ковашки събор в Асеновград Източник: Община Асеновград

Започва първият Ковашки събор в Асеновград. Днес пристигат в града едни от най-добрите ковачи и майстори ножари в България. Събитието ще се проведе в 3 дни. По време на събора ще бъдат показани много техники за коване, различни видове ножове, брадви, вилици за барбекю и др.

 

Ще бъдат изковани и сувенирни ножчета и изделия от метал. Всеки желаещ зрител ще има възможността да се опита да изкове нещо сам, под наблюдението на майстор ковач и съветите му.

 

Ето и подробна програма на цялото събитие:

Петък - 26-ти май:

– 08:00 ч. - 12:00 ч. - изграждане на работните площи и зони.

– 12:30 ч. - 20:00 ч. - време за работа, тест на пещите и коване на различни изделия от метал + възможност за зрителите и гостите да опитат да изковат свои изделия, под наблюдението и съветите на майсторите.

Събота - 27-ми май:

– 08:30 ч. - отваряне на работилниците, палене на пещите и коване на ножове и други произволни изделия от метал. Майстори ковачи от различни краища на страната ще показват уменията си в коването. Ще бъдат изковани сувенирни малки ножчета, отварачки, листа и други изделия от желязо.

– 10:30 ч. – 11:00 ч. - официално откриване на Ковашкия събор.

– 11:00 ч. – 13:00 ч. – време за работа по изковаване на ножове и др. изделия от майсторите. Възможност за гостите и наблюдаващите да опитат да изковат изделия от метал сами, под наблюдението и съветите на майсторите. Ще бъдат показани и изковаване на нож, техники при направата на острие и правилното разпределение на пропорциите при коването. Майстори с показно.

– 13:00 ч. - 14:30 ч. – Мастър клас с майстор Кирил Митрашков. Изковаване на майсторски нож, съчетано с лекция и показно за анатомията и коването. Правилни начини за коване, захват на чука и стойка, предпазващи от травми.

– 14:30 ч. – 16:00 ч. – Мастър клас с майстор Радо Сарафов. Изковаване на кука за дране от метал, показваща много и различни видове техники от коването, съчетано с лекция по правилното използване на различните видове техники при коването – усукване, подбиване, изтегляне и др.

– 16:00 ч. – 20:00 ч. – време за изковаване на различни сувенирни изделия от метал, както и възможност за гости от публиката да изпробват своите умения в коването и да изковат собствени изделия, под наблюдението и насоките на майсторите.

Неделя 28-ми май:

– 08:30 ч. - 12:00 ч. – отваряне на работилниците, палене на пещите и започване с коване на ножове, сувенирни изделия и други ковани изделия от метал. Майсторите ще покажат различни техники в изковаването на различни изделия. Възможност за всеки да изпробва уменията си и да научи и усвои техники за коване на изделия от метал.

– 10:00 ч. - 12:00 ч. – Мастър клас с майстор Радо Сарафов. Изковаване на ковашки клещи с различни техники. Обяснение за методите на коване и различните видове клещи.

– 12:00 ч. – 13:00 ч. – връчване на грамоти на участниците, участвали активно в събора и показали своите умения на публиката.

– 13:00 ч. – 18:00 ч. – възможност за зрителите да изпробват своите умения и да опитат да изковат свое изделие от метал, под надзора и напътствията на майстор.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени