Засадиха 141 нови дръвчета в Асеновград през 2021 година

Отрязаните през изминалата година дървета са 69

Община Асеновград
Община Асеновград Източник: Община Асеновград
Община Асеновград е засадила 141 дървета през 2021 г. в зелените площи за обществено ползване на територията на града, съобщават от местната администрация. Точно 111 са широколистните, а 30 броя са иглолистните. Сред засадените през годината дървесни видовете са вечно зелена магнолия, конски кестен, шестил, явор, чинар, албиция, китайски мехурник и декоративни кълбовидни, обикновена ела, хималайски бор, кипарис, плачещ кедър и други.
 
Отрязаните през изминалата година дървета са 69. Дървесината на всички тях е била физически отслабена. Наблюдавали са се нападения от патогени. През пролетта на 2021 г. беше организирана кампания за раздаване на дървесна и храстова растителност на граждани, кметове и кметски наместници от общината. За целта бяха предоставени общо 455 броя от следните видове: 191 броя иглолистни дървета (кипарис, обикновена ела, западна туя, източна туя) и 264 броя широколистни дървета (явор, чинар, шестил, бреза, китайски мехурник, плоски клен, червен бук и други).
 
Относно медийния интерес по темата с отрязаните три дървета от вида церцис в парк "Каварджията" в Асеновград от общинската управа обясняват, че същите са включени в паспортизацията на община Асеновград през 2005 г. Още тогава те са описани като дървета в недобро фитосанитарно състояние и са били с препоръка за премахване.
 
След изготвен план-график за обход на града, целящ премахване на потенциално опасни сухи дървета, намиращи се в зелени площи за ползване, е установено, че трите дървета церцис, на видима възраст над 50 години, са в много лошо фитосанитарно състояние. Издадена е заповед за премахването им и предстои на тяхно място да бъдат засадени нови. На мястото на отрязаните дървета ще бъдат засадени общо пет броя от същия вид, заради продължителния и красив цъфтеж. Засаждането ще се осъществи на пролет.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени