Празник на виното в Асеновград

В празничния ден отново потече вино вместо вода от църковната чешма на храм "Св. Богородица - Благовещение"

Празник на виното в Асеновград
Празник на виното в Асеновград Източник: Община Асеновград

Вино от чешма, вместо вода потече и тази година в Асеновград. Вълшебството на единствения по рода си магически ритуал се случи днес, в деня на Св. Трифон. Празникът започна със символично зарязване на лозите пред паметника на Аристи Чорбаджака в града. Пред лика на легендарния винар се събраха десетки асеновградчани и гости.

 

"За истинското станимашко вино са създадени песни и се разказват легенди. Гордея се, че точно Асеновград е родният град на Чорбаджака – най-добрият майстор винар на своето време и емблематична фигура за нашия район. Сега, в съвремието, всички ние продължаваме неговата традицията по домашното винопроизводство – всеки по свой собствен начин и вкус. Само преди дни община Асеновград награди и най-добрите винари с вино от реколта 2022 г. в традиционния конкурс", каза пред присъстващите зам.-кметът по хуманитарни дейности в общината инж. Петър Петров.

 

Празник на виното в Асеновград
Празник на виното в Асеновград Източник: Община Асеновград

"Тази година пробите бяха рекорден брой – 100. А журито бе изключително затруднено в определяне на победителите. Това говори за автентичността на съхранените и предавани традиции от баща на син как се прави най-гъстото и ароматно домашно вино. Днешният ден, посветен на божествената напитка, се чества в много градове на България. Но само тук, в Асеновград, се случва чудо да потече вино от чешма. От името на кмета на общината д-р Христо Грудев и от свое име бих искал да изразя възхищението си от уменията на майсторите винари, които всяка година доказват, че са достойни наследници на Аристи Чорбаджака. И, че пивкото вино с мерак се прави. Бъдете здрави и ръцете Ви - благословени, за да произвеждате дълги години от станимашката рубинена наслада", добави той.

 

Празник на виното в Асеновград
Празник на виното в Асеновград Източник: Община Асеновград

Ритуалът продължи с празнично шествие до църквата "Св. Богородица - Благовещение", където от църковна чешма потече червено вино вместо вода. Всеки, който пожела, имаше възможност да си налее и да опита от божествения еликсир. Видео от събитието може да гледате на този линк.

Още от "Региони"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени