Празникът на горнооряховския суджук се провежда за 18-и път

Бяха посочени и 10 неписани правила за правилната консумация на горнооряховския суджук

Горнооряховски суджук
Горнооряховски суджук Източник: Община Горна Оряховица

За 18-и път жители и гости на Горна Оряховица отбелязват Празника на горнооряховския суджук. Събитието предлага на посетителите димящи скари, щандове на занаятчии и търговци, детски кът, фермерски пазар, много музика и танци.

 

Официалното начало на празника беше оповестено от глашатай в народна носия, а приветствие към присъстващите отправи заместник-кметът на Горна Оряховица Петя Иванова. Тя подчерта, че това е първият кулинарен празник в нашата държава, а горнооряховският суджук е прославил града не само в страната, но и извън нейните предели. Много са легендите, които разказват откъде започва всичко, каза Иванова.

 

Можем да се върнем в далечния 16-и век, когато тук са посрещнали Рустем паша. Той бил богато нагостен с този вкусен деликатес и по-късно благодарение на гостоприемството на горнооряховчани цялата околия продължила да се ползва с привилегии. Този продукт дава възможност по-късно нашето средновековно селище Ряховица да се превърне в един от централните пазари в османската империя, разказа тя. Така през годините, с подкрепата и упоритостта на производителите и на нашите предшественици от община Горна Оряховица, стигаме до днешния ден, добави Иванова.

 

 

На официалното откриване присъстваха заместник-кметовете на града–домакин - инж. Анелия Христова и Даниел Божанков, секретарят на Общината Габриела Шилкова, заместник-кметът на Лясковец Емилия Жилиева, председателят на Общинския съвет в Стражица Илиян Маринов, общински съветници и гости. На сцената се качиха също Румяна Добрева и Иван Стефанов, собственици на двете фирми, които единствени в България имат право да произвеждат и продават горнооряховски суджук.

 

За доброто изсушаване на горнооряховския суджук навремето се е разчитало на благоприятния местен климат, осигуряващ сухи и студени слаби въздушни течения, както и характерната за района бяла плесен, която не позволява на мазнините да гранят, обясни на публиката водещата на събитието.

 

Тя посочи и 10 неписани правила за правилната консумация на горнооряховския суджук. Първото е да се разпознава истинския, второто – за нарязването му да се ползва добре наточен нож, а третото – преди рязане да се отделя ципата от суджука. Следващите са да се използва дъска за рязане, да се реже на тънки парчета, а по време на нарязването му да се пазят пръстите и да не се преглъща шумно. Останалите правила са при консумирането на суджука да се взема само по едно парче, да се яде бавно и с качествена напитка, а най-вече - да се хапва с приятели, посочи водещата.

 

Тя припомни също, че на 16 февруари 2007 г., с решение на Общинския съвет в Горна Оряховица, е прието да се организира за първи път Празник на Горнооряховския суджук. Първото българско защитено географско указание "горнооряховски суджук" е утвърдено в европейския регистър с подписания регламент №1370 от 21 декември 2011 г. на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

 

Шеф готвачите Царина Цанева и Ивайло Иванов, познати от телевизионния екран и от многото си участия в различни кулинарни фестивали, приготвиха за празнуващите ястие по своя авторска рецепта, наречена от тях топеница с пресен горнооряховски суджук. В нея се слага много лук, морков, целина, чесън, печен червен пипер, магданоз, подправки и колкото може повече горнооряховски суджук, обясни за БТА Цанева.

 

Сложихме всичко необходимо, за да се получи най-вкусното ястие, вложихме много усилия и любов, добави тя. Храната, която по техни сметки е за около 300 порции, бе раздадена безвъзмездно на гостите на събитието.

 

Наблизо беше и щанда на представителите на Народно читалище "Градина Върбица 1894” в горнооряховското село Върбица, което неотдавна беше домакин на Празника на дрипавата баница. Те предлагаха много кулинарни изкушения, а децата имаха възможността да се включат в Детска работилница за месене и точене с баба Стефка.

 

В програмата на няколкото празнични дни са включени изпълнения на над 40 фолклорни формации, детски вокални и танцови групи. Популярните изпълнители, които тази вечер ще се качат на сцената, са Джина Стоева и Глория, а утре финала на празника ще постави концертът на Фики Стораро.

Още от "Региони"

СРП внесе протест срещу мерките за неотклонение, наложени на трима младежи, извършили хулигански действия на площад "Сла

На 07.07.2025 г. в закрито заседание СРС определи Т.А. и Б.И., които са на 15 и 16 години, да бъдат под надзор от инспектор от Детска педагогическа стая, а на 18-годишния Дж.Н. бе наложена мярка "подписка"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени