Препълнена зала в Ловеч за премиерата на филма "Слънчев бряг - експрес към ада"

Истината за лагера години наред беше премълчавана, мнозина се опитваха да получат индулгенции чрез мълчанието си, с гузната си съвест, каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова

Препълнена зала в Ловеч за премиерата на филма Слънчев бряг - експрес към ада
Препълнена зала в Ловеч за премиерата на филма Слънчев бряг - експрес към ада Източник: Община Ловеч

Препълнена зала изгледа премиерната прожекция на филма "Слънчев бряг - експрес към ада" на режисьора Степан Поляков на 31 януари вечерта в кино "Космос" в Ловеч. Създателите бяха поздравени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, която припомни, че знаковото събитие е за нас е закриването на концлагера през 1962 година и филмът се посвещава на тази 60-годишнина.

 

Кметът на Ловеч каза още:

"Истината за лагера години наред беше премълчавана, мнозина се опитваха да получат индулгенции чрез мълчанието си, с гузната си съвест. Днес се нуждаем от национално обединение и то минава през казване на истината. Жертвите на тези насилствени процеси всъщност нямат глас. Затова днес вдигаме глас в защита на тези жертви на комунистическия терор. Тези мисли вълнуват мен  и ръководството на Община Ловеч и затова създадохме този филм".

 

Кметът Корнелия Маринова и режисьорът Степан Поляков (вдясно)
Кметът Корнелия Маринова и режисьорът Степан Поляков (вдясно) Източник: Община Ловеч

Режисьорът Степан Поляков се обърна към публиката с думите: "Този салон е пълен с млади хора и това е важно за нас, защото искаме да ви разкажем част от нашата история. "Експрес към ада" е историята, която трябва да помним. Кметът на Ловеч направи това, което беше важно – да изкараме тази история на екран".

 

Пред публиката се представи и актьорът Анастас Жайгаров, който във филма играе цигуларя Сашо Сладура. 

Специално за прожекцията в Ловеч бяха пристигнали кметът на Община Белене Милен Дулев, политическият анализатор Антон Тодоров, в залата бяха още председателят на Общинския съвет Петър Цолов, заместник-кметът Венцислав Христов, ловчанският митрополит Гавриил, кметове на селища в общината, общински съветници, местни полици, ръководители на фирми - спонсори, както и много младежи.

 

Продуценти на "Слънчев бряг - експрес към ада" са Община Ловеч и "Файв Стар Медиа". Степан Поляков е автор на редица филми, сред тях е "Ловеч - тайната столица". Филмът имаше успешна премиера в Ловеч през 2017 г., а след това беше излъчен по много телевизии. Продукцията е финансирана от Община Ловеч, Община Белене и от частни дарители. В снимките  участват граждани на Ловеч.

 

Роли имат и актьорите от Драматичен театър Ловеч Марина Георгиева, Анастас Жайгаров и Ива Кирова, както и Йордан Петков – Дуньо, от Народен театър "Иван Вазов". Главен оператор  е Божидар Симеонов, изпълнителен продуцент е Вивиан Бояджиева, музиката е на Митко Щерев и Валери Пастармаджиев. Премиерата е част от събитията на Община Ловеч, посветени на 1 февруари - Ден за почит към жертвите на комунизма.

Още от "Региони"

Резултати от първи етап на кандидатстване по Наредбата за финансово подпомагане на местната култура в Община Хасково за

В първия етап на кандидатстване за финансово подпомагане на местната култура за 2024 г. в Община Хасково са постъпили общо 68 проекта

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени