Проф. Кантарджиев: Имаме още 20 дни и настъпва новата Ковид вълна

Страната ни е подписала договор за следващите години, ако настъпи промяна във вируса, да имаме модерни и спасяващи ваксини

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: БНТ

Последният спокоен по отношение на Ковид месец отмина - юли. Отмина и последната седмица спокойна от Ковид. И виждате днес сутринта 393 нови случая имаме. Имаме още 20 дни, които хората имат да се ваксинират. За това призова в "Денят започва" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев - консултант по ваксинационния процес към Столичната община.

 

Кантарджиев призова хората да се ваксинират, защото през есента, когато има много случаи ваксинирането ще е рисково. "Защото, когато се събират много хора на едно място, за да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят", каза той и отново повтори: Много е важно да бъдем ваксинирани, ваксиниранили сме, няма да се плашим от това, което ни предстои".

 

Около половината ваксини, които са поставени вчера в страната, са поставени в Столичната община. В 5 мола в последните месеца бяха разкрити ваксинационни кабинети. Кабинети има и в две читалища в София - в "Младост" и в "Христо Ботев". Най-важното е да се мотивират хора от големи колективи да се ваксинират - като тези в хранителните вериги, градски транспорт и т.н.

 

С ваксини ритмично ще бъдат снабдявани пунктовете, каза още той. Страната ни е подписала договор за следващите години, ако настъпи промяна във вируса, да имаме модерни и спасяващи ваксини. Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, не е добре - рискува здравето на хората, повтори още проф. Кантарджиев.

 

Сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини, каза още той, защото генетичните линии се покриват от ваксините. Но при нова мутация, имаме договор със "Пфайзер" за 2022-2023 за променена ваксина срещу новите още неизвестни варианти. Кантарджиев заяви, че нищо не се прави за организацията на болничната помощ, а имаме още 20 дни.

Още от "Региони"

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени