Ръст на решените от прокурорите досъдебни производства отчете Окръжна прокуратура – Разград за 2023 година

През 2023 година броят на съдебните актове за връщане делата на прокурор е намалял с 60% спрямо 2022 година

Разград
Разград Източник: Zonanews

Резултати от дейността на прокурорите и следователите от Окръжна прокуратура – Разград за 2023 година бяха отчетен от административния ръководител на структурата Тихомир Тодоров. В присъствието на и.ф.  административен ръководител на Апелативна прокуратура – Варна Станислав Андонов, директорът на ТДНС Диньо Мечков, ВПД директор на ОД на МВР в Разград - главен инспектор Диан Симеонов и Иваничка Димитрова – главен разследващ полицай, той направи анализ на постигнатото през изминалата година, очерта основните тенденции и постави ясни цели и приоритети пред магистратите за 2024 година.

 

Организацията на работа в прокуратурите от разградски съдебен район през 2023 година е била на много добро ниво, както по отношение на основните им дейности, така и по отношение взаимодействието и утвърждаване на екипния принцип на работа, в частност със структурите на МВР в областта. Наблюдава се ръст по отношение на новообразуваните следствени преписки, увеличение на абсолютния и относителния дял на решените преписки спрямо общо наблюдаваните и нарастване на относителния дял на образуваните досъдебни производства от прокурор спрямо общо решените преписки. Отчита се ръст на решените от прокурорите досъдебни производства, както в абсолютна стойност, така и в относителен дял спрямо 2022 година. През отминалия отчетен период броят на постановленията за отказ да се образува досъдебно производство е значително по-малък от техния брой през предходния такъв.

 

По-малък е и относителният дял на новообразуваните бързи производства спрямо предходните две години, като е важно да се отбележи, че има увеличение на делата, в който бързите производства сан били преобразувани в разследвания по общия ред. Причината за това са промени в законодателството, касаещо престъпления за които е било обичайно провеждането на бързи производства. Сравнително запазен остава броя на новообразуваните досъдебни производства през 2023 година.

 

От направения анализ на дейността на Окръжна прокуратура – Разград става ясно, че продължава подобряването на резултати по отношение срочността на решаване на преписките, както и повишаване качеството на тази прокурорска дейност, обусловени от постоянен висок относителен дял на потвърдените прокурорски актове при инстанционен и служебен контрол. В отчета не беше пропуснато да се отбележи, че остава нерешен проблемът с изготвянето на назначените по досъдебните производства експертизи в разумни срокове с оглед факта, че именно забавянето им се очертава като основна причина за невъзможността да бъде приключено едно разследване в кратки срокове.

 

През 2023 година броят на съдебните актове за връщане делата на прокурор е намалял с 60% спрямо 2022 година. Налице е също подобряване на работата  на прокурорите по отношение на влезлите в сила оправдателни съдебни актове. Последните са намалели с 50 % спрямо предходната година.

В дейността си през новата 2024 година ръководството на Прокуратурата в Разград ще продължи да прилага високи изискванията към работата на прокурорите при упражняване на надзор над разследването, да изисква прецизност при определяне на правната квалификация на деянието и обективност при преценка на събраните по делото доказателства, както и съобразяване с актуалната съдебна практика.

 

През 2024 година важен приоритет в работата на магистартите остава срочността и качеството на работа по досъдебните производства, чрез ефективен контрол от административните ръководители за спазване на сроковете за извършване на разследването и на сроковете за мерките за процесуална принуда, както и недопускане на немотивирано и по субективни причини удължаване срока на разследване. Запазване на тенденцията за подобряване качеството на работа на прокурорите с оглед свеждане до минимум броя на върнатите дела и оправдателните присъди и ефективно използване капацитета на следователите продължават да са важни цели и през настоящата година.

 

За ръководството и магистратите от Окръжна прокуратура – Разград важен приоритет остава ефективното противодействие на престъпността по всички направления, като особено внимание ще бъде обръщано на престъпленията, свързани с наркотични вещества, случаите на упражнено насилие в това число и домашно насилие, както и корупционните престъпления. Ще продължат активните действия на Прокуратурата за запазване и развитие на добрите професионални отношения и добрата съвместна работа с останалите държавни институции в съдебния район, особено с тези, които имат отношение към нейната работа. Усилия ще продължат да се полагат и за повишаване на общественото доверие в дейността на магистратите чрез провеждане на активна медийна политика, свързана с отразяване на работата на всички прокуратури в разградски съдебен регион, предоставяне на своевременна и пълна информация на обществеността по важни теми и случаи, както и чрез интензивни срещи с граждани – ученици, пенсионери, жители на малки населени места и други.

 

Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров благодари на своите колеги за положените усилия през изминалата 2023 година, за проявения висок професионализъм и за целенасочената им работа за постигане на високо ниво на обществен ред и сигурност в региона.

Още от "Разград"

Районна прокуратура – Разград ръководи досъдебно производство за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди, 24-годи

Вечерта на 18 януари 2024 година младият мъж срещнал свой познат на улица в село Острово и го нападнал, като му нанесъл множество удари по тялото и главата с ръце и крака

Прочетете повече прочетете повече

Борисов в Разград: И друг вот да има, ще има същата съдба! Нищо по-здраво от тази сглобка не може да се направи (ВИДЕО)

Борисов разкри още, че премиерът Денков преди малко му се е обадил и му е благодарил за подкрепата днес в пленарна зала от страна на ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени