Д-р Милен Шопов от ковид реанимацията в Русе: 1 от 10 пациенти оцеляват

От тези пациенти нито един не е ваксиниран

Д-р Милен Шопов
Д-р Милен Шопов Източник: NOVA
Имаме 46 реанимационни легла и само едно свободно. От тези пациенти нито един не е ваксиниран. Не се очертава скоро да има свободни - пациентите или трябва да оздравеят или да починат, за да се освободи място, добави в ефира на NOVA д-р Милен Шопов от реанимацията в "Медика" в Русе.
 
Медикът разкри и стряскаща статистика – от 10 души само 1 пациент бива изписан здрав.Много се надявам да не ми се налага да избирам кой пациент да живее и да умре, но между двама души - който дойде първи.
 

"Искам да уточня, че не ги убива интубацията. Те са достигнали до толкова тежка дихателна недостатъчно, че се налага да бъдат интубирани, за да им бъде удължен живота и евентуално да бъдат излекувани", обясни д-р Шопов. Той показа как изглеждат две реанимационни легла и по какъв начин се следи състоянието на пациентите.

 

"Пациентите са приспани медикаментозно, тези апарати, в зависимост от дихателната им недостатъчност, могат изцяло да заместят функцията на белия дроб или да я заместят частично, ако пациентът има запазено някакво спонтанно дишане. За съжаление, двамата пациенти, които са до мен, са на 100% кислородно дишане, което значи, че не им е останала почти никаква здрава белодробна тъкан. Обикновено пациентите идват със сатурация около 90-92, която с малко кислород можем да подобрим. В последствие в рамките на ден-два, максимум три, настъпва рязко влошаване на белодробната функция", разказа д-р Шопов.  

 

На въпрос дали имат достатъчно кислород, той заяви: да, Слава Богу. Увеличаването на легла и на апаратура не решават проблема. Защото реанимационната сестра и лекар не могат да станат за две седмици, категоричен е още той.
 
На въпрос дали трябва да се затвори всичко, той заяви, че това ще повиши напрежението в обществото. Единственият вариант е ваксинацията. Трябва да вземем пример от западноевропейските страни от които много се възхищаваме.
 
В момента в нашето отделение няма нито един ваксиниран пациент. Имали сме двама ваксинирани. Единият от тях е почина, той твърдеше, че се е ваксинирал в Германия,  но не ни е показвал никакъв документ. Вторият ваксиниран пациент, който бе на 66 години,  не стигна до кислород и го изписахме. Смъртността в отделението ни е: от 10 души оцелява 1, разказа д-р Шопов.
 
Единственият начин човек да се спаси и да помогне на близките си е да се ваксинира, призова още той.

Още от "Русе"

В Русе Благодатният огън ще дойде от Румъния

Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква, каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени