Десислава Атанасова: Никаква подкрепа за правителство с мандат на БСП

По думите й "изчегъртването на ГЕРБ в продължение на повече от две години е неуспешно"

Десислава Атанасова, ГЕРБ
Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Ситуацията, в която се намираме, е изключително трудна за държавата. Единственият изход са предсрочни парламентарни избори и правителство, формирано зад ценности. Това заяви в Русе председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

 

По думите й е очаквано и логично президентът Румен Радев да връчи мандат на БСП за съставяне на правителство. Според Атанасова това мнозинство, което би се формирало евентуално в 47-ото Народно събрание, не би дало успешната формула за стабилност.

 

"Не намирам за възможно тези четири формации да успеят да консолидират такава парламентарна подкрепа, че да управляват заедно. Отделно, настоящите бъдещи коалиционни партньори не искат да направят правителство. В продължение на повече от две седмици те поставяха помежду си разделителни ивици", обясни Атанасова.

 

Според нея БСП няма да предложат кандидат за министър-председател. "Те ясно си дават сметка в какво състояние се намира държавата - за инфлацията, за влошените макроикономически прогнози на Българската народна банка, за липсата на дългосрочни договори за доставка на газ, за липса на лидерски решения. Считам, че се движим все по-ускорено към предсрочни парламентарни избори", каза Атанасова.

 

По думите й според ГЕРБ-СДС, както и според другите опозиционни партии в парламента, няма нужда да се губи време, а евентуално в началото на октомври тази година да се проведат предсрочни избори. 

 

Атанасова коментира, че ГЕРБ никога не е сядала на маса за преговори за власт с БСП и ДПС. "Ако се стигне до гласуване в Народното събрание на правителство с мандат на БСП, нашата парламентарна група ще бъде единна, ще бъде в парламента и няма да подкрепи правителство с мандат на БСП", заяви Атанасова.

 

По думите й "изчегъртването на ГЕРБ в продължение на повече от две години е неуспешно", като това се е доказало с победите на партията на частичните местни избори. Според нея и днешните социологически изследвания показват, че ГЕРБ е в кондиция. 

 

"На ГЕРБ вярват най-много от българските граждани. ГЕРБ би била първа политическа сила. Досега ГЕРБ се е справяла много пъти с различни кризи в държавата. Убедени сме, че ако се търсят няколко възможни начина за взаимодействие и търсене на консенсус, те трябва да минат през ценности, през приоритети за държавата и за нейните граждани, през отговорност, стабилност и екип, който има опит, може да взима решения и да ги отстоява", обясни Атанасова. 

Още от "Русе"

Последни новини

Най-четени