Десислава Атанасова: Търсим възможност за съставяне на правителство, най-лесно е да се отиде на избори

Но каквото и да е правителството, то трябва да има парламентарна подкрепа, обясни Атанасова

Десислава Атанасова, ГЕРБ
Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Търсим възможност за съставяне на правителство. Най-лесно е да се отиде на избори. Това каза в Русе председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

 

По думите й е най-лесно никой да не носи отговорност какво ще се случва в държавата и България да се управлява от служебни правителства, назначени от президента, и без парламент. 

 

"Ние търсим всякакви възможности, включително и това, което каза Бойко Борисов, за техническо, експертно правителство. Но каквото и да е правителството, то трябва да има парламентарна подкрепа", обясни Атанасова.

 

Тя каза още, че може да се набележат определени приоритети за работа, като всички лидери на партии да положат подписите си под тях като гарант, че техните парламентарни групи ще гласуват законопроектите, които ще реализират тази управленска програма. 

 

По думите й важните теми са инфлация, доходи, бюджет. "Ако искаме да ги решим, трябва да водим конструктивни разговори за съставяне на правителство. Ако искаме закон за държавния бюджет, сега е времето да говорим за стабилност", каза Атанасова. 

 

Тя коментира и публикация в медиите, в която се цитира Христо Иванов – по думите му Атанасова оглавява крило в ГЕРБ в подкрепа на правителство с ДПС. "Да сме наясно, че лагери, крила, кръгове,триъгълници и подобни неща в ГЕРБ няма. А ако искам да бъда особено заядлива с източника на тази информация, ще кажа, че вероятно Христо Иванов съди по себе си, защото аз спокойно мога да го нарека "крило на БСП" в ДБ. В крайна сметка ГЕРБ не е управлявал нито с БСП, нито с ДПС, но ДБ го направи. А иначе аз може да се твърди, че съм крилото на Христо Иванов в ГЕРБ, както и други мои колеги, защото аз с моя вот съм го избирала за правителството на ГЕРБ. Подобно нещо не съм правила за някой от ДПС. Според мен обаче това е просто някаква политическа закачка, която служи на Христо Иванов като смокиново листо пред сериозния въпрос: как може две партии от едно и също европейско семейство да не намерят допирни точки, при положение , че ние от ГЕРБ сме абсолютно и категорично готови и многократно го заявяхме, да приемаме техните условия. Помните един анонс от г-н Борисов, още в началото на парламентарния сезон и той звучеше така – добре, Христо, всичко ще ти приемем, и съдебната реформа ще ти приемем. Това само в скоба. Мисля си, че в момента ДБ търси възможност да не поемат отговорност. Не мога да си обясня  иначе как БСП ще бъдат техен потенциален и предпочитан партньор за сметка на партия от европейското им семейство", заяви Атанасова.

 

Атанасова каза още, че "Демократична България" търси възможност да не поема отговорност". "Не мога да си обясня инак как БСП ще бъде техен предпочитан партньор за сметка на партия от едно и също европейско семейство, с която да не може да се намерят допирни точки", каза тя.

 

Според депутата от ГЕРБ-СДС Драгомир Дамянов най-добре е правителството да бъде евроатлантическо, което да споделя европейските ценности. По думите му са необходими сериозни преговори и да се съгласува програмата с останалите политически субекти. 

 

По повод на мигрантския натиск Десислава Атанасова отбеляза, че е вносител на промени в Наказателния кодекс за увеличаване на наказанията за подобни престъпления. 

 

"Целта е държавата ни да има ясен отговор на мигрантската криза. Надявам се, че политическото противопоставяне няма да вземе превес", каза още на пресконференцията в Русе Атанасова.

Още от "Русе"

Последни новини

Най-четени