Десислава Атанасова: Внасям сигнал за редица нарушения по обществена поръчка в община Русе (ВИДЕО)

Притеснява ме фактът, че средства, които са спечелени по ОП "Околна среда" от България, може да бъдат опорочени с една такава обществена поръчка

Десислава Атанасова, ГЕРБ
Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Поводът за този брифинг е регионален. Като депутат от 15-ти МИР-Русе, в моята пощенска кутия бяха депозирани документи за една обществена поръчка по ОП "Околна среда" , която се провежда от община Русе за изграждане на анаеробна инсталация. Това каза в кулоарите на НС председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Тази обществена поръчка на стойност над 23 млн. лева съдържа редица нарушения. Ще сезирам органите на МВР по темата. Разбирам, че същият сигнал е изпратен и до депутатите от ПП, ИТН и ДПС. Сигналът е озаглавен "Спрете далаверата за милиони в Русе". В него се съдържа информация за това, че консултант, който вероятно общината е финансирала по някакъв начин, уведомява кмета на общината и зам.-кметовете с писмо, че всички фирми, които са участвали в тази обществена поръчка, не отговарят на обявените условия. И въпреки това те са допуснати до класиране и техните ценови оферти не само са отворени, но скоро и ще бъде избран изпълнител по тази обществена поръчка. Това обясни за съдържанието на сигнала Атанасова. 

 

"Всички участници в тази обществена поръчка са консорциуми. Тези консорциуми са регистрирани с различни фирми. Нямах възможност изцяло да проверя всички тези фирми, нито поръчката, но ме притеснява фактът, че средства, които са спечелени по ОП "Околна среда" от България, може да бъдат опорочени с една такава обществена поръчка", добави Атанасова. 

 

Видно от централния регистър за обществени поръчки се вижда, че подадената в сигнала информация съвпада с информацията от сигнала. Притеснявам се, че това е още един пробем, който ще даде основания на ЕК да има редица забележки не само по ОПОС, но и по това как се изразходват средствата в общините, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

 

Десислава Атанасова призова останалите депутати, които са получили този сигнал, да сезират МВР, което се заявява като борец с корупцията, както и новия национален координатор за антикорупция в лицето на Кирил Петков и да го направим заедно.

 

"Ако това не се случи ще считам, че останалите партньори в управляващото мнозинство крият подобни сигнали за харчене на европейски средства непрозрачно, непочтенно и в нарушение на Закона за обществените поръчки", завърши Атанасова. 

 

Още от "Русе"

Последни новини

Най-четени