Еврокомисията препоръча отпускане на 7 млн. евро за втори мост при Русе

Проучването ще бъде финансирано по военната компонента на Механизма за свързаност в Европа, което ще даде дума и на военните за параметрите на съоръжението

Река Дунав, пристанище Пристис-Русе, понтон 10
Река Дунав, пристанище Пристис-Русе, понтон 10 Източник: Zonanews

Еропейската комисия препоръча отпускането на 6.9 млн. евро за предпроектно проучване за изграждането на втори мост над Дунав при Русе и Гюргево.


Страните членки трябва да одобрят инвестицията, преди тя да бъде осигурена по Механизма за свързване на Европа и ще бъде безвъзмездна за получателите.


Като координатор на предложението е записана румънската Национална административна компания за пътна инфраструктура, а заданието на проекта е предпроектно проучване и създаване на дизайн за мост над Дунав и подстъпите към него от румънска и от българска страна. Миналата седмица румънският транспортен министър Сорин Гриндяну каза, че европейското финансиране е единственият начин проектът да види бял свят.


Общото финансиране за проучването е 6 917 889 евро и 50 цента, като това е половината от необходимата сума. Остатъкът трябва да бъде осигурен от България и от Румъния.


Според информация от Европейската комисия вторият мост при Русе трябва да бъде с дължина от 2 км и да има както пътни платна, така и жп линия. Предпроектното проучване включва и изграждането на по 15 км инфраструктура към подстъпите на моста от румънска и от българска страна.


Особеност на проекта, е че проучването ще бъде финансирано по военната компонента на Механизма за свързаност в Европа, което ще даде дума и на военните за параметрите на съоръжението. В описанието се казва, че мостът трябва да подобри както транспортния, така и военния трафик между България и Румъния - и двете членове на НАТО.


В момента между двете държави има два моста - при Русе и Гюргево, който е построен през 50-те години на миналия век и при Видин-Калафат - пуснат през 2013 г. и също построен с европейски средства.


Румънско-българската инициатива е сред общо 38 одобрени проекта за модернизиране на ключова транспортна инфраструктура, за да получи тя употреба и за отбранителни цели.


Еврокомисията отвори поканата за предложения през май 2023 г., ускорявайки я заради войната в Украйна. Румъния и България подадоха заявката си през септември, като тогава обявиха, че ще създадат съвместно дружество, което да управлява проекта. Общата стойност на европейското финансиране, предложено по 38-те проекта, е за 807 млн. евро. 112 инициативи кандидатстваха в третата и последна възможност за финансиране на транспортни проекти с двойна употреба, съобщи Комисията.


"Общият бюджет на пакета за военна мобилност на Механизма за свързаност на Европа вече е напълно изразходван след подбора на тези 38 проекта по тази покана за предложения", съобщи Еврокомисията в сряда.


Общият бюджет за 2021-2027 г. за подобряване на свързаността за военни цели беше 1.74 млрд. евро, като за 2021 и 2022 г. беше одобрено финансиране за 57 проекта.

Още от "Русе"

Последни новини

Най-четени