Главната медицинска сестра в болница "Медика": Професията става "изчезващ вид"

Медицинските сестри в България са три пъти по-малко от стандартите, заяви Теодора Гайтанджиева

Медицински сестри
Медицински сестри Източник: Pixabay

12 май е Световният ден на медицинската сестра. Той се отбелязва от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл.

 

"Три пъти по-малко от стандартите са медицинските сестри в България в момента. Професията става "изчезващ вид". Това каза Теодора Гайтанджиева - главна медицинска сестра в болница "Медика" в Русе, цитирана от БНР.

 

Според доклад на Съвета по икономически анализи към Министерския съвет у нас не достигат близо 17 хиляди медицински сестри или близо 60 процента от наличните през 2021 година.  На един лекар се пада по-малко от една сестра. Ако трябва да бъде достигнато нормалното съотношение 2 към 1, в системата трябва да влязат 29 000 сестри.

 

По данни за същата година образователната система подготвя около 540 медицински сестри годишно, а напускащите здравната система по различни причини са 890. 

Още от "Русе"

Интензивен трафик на някои от граничните пунктове с Румъния и Турция за товарни автомобили

През почивните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени