Кметът на Русе почти удвои заплатата си

Кметът на Русе Пенчо Милков (БСП) ще получава възнаграждение от 3900 лева, вместо досегашните 2500 лева. Повишението е с 80%, а за колегите от селата с 20%

Кметът на Русе Пенчо Милков
Кметът на Русе Пенчо Милков

Кметът на Русе Пенчо Милков (БСП) ще получава от 1 февруари т.г. месечно възнаграждение от шест минимални заплати. Това беше решено на 28.01.2021 г. на заседание на Общинския съвет в града. Така вместо 2500 лева, той вече ще получава 3900 лева месечно. Увеличенито се случва година след като самият той, веднага след изборите, отказа повишение и си предложи заплата от 2500 лева.


Чувствително увеличение на възнаграждението ще има и председателят на Общинския съвет, чиято заплата е 90% от тази на кмета. Повишението за кметските наместници ще е с 20%. Предложението на общинската администрация, кметската заплата да бъде обвързана и определена на база минимална работна заплата за страната беше прието с 34 гласа "за", двама "против" и деветима "въздържал се". От опозицията изразиха възмущение и по думите им моментът не е подходящ за подобни предложения, това е "пир по време на чума".

Според кмета, който по закон сам предлага възнаграждението си, средствата се осигуряват от държавния бюджет и увеличението на заплатата му няма да ощети общинската хазна. Същото, обаче не важи за възнаграждението на председателя на Общинския съвет, там средствата ще бъдат взети от общинския бюджет.

Кметът на Русе почти удвои заплатата си
Кметът на Русе почти удвои заплатата си



Още от "Русе"

Интензивен трафик на някои от граничните пунктове с Румъния и Турция за товарни автомобили

През почивните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени