Красен Кралев: Здравеопазването и образованието на нацията са национален приоритет

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС посети лечебни заведения в Русе

Красен Кралев и Пламен Нунев
Красен Кралев и Пламен Нунев Източник: ПП ГЕРБ

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС и министър на младежта и спорта Красен Кралев посети лечебни заведения в Русе. Той разговоря с управителите, лекари и медицински персонал от Комплексен онкологичен център и ДКЦ-1. Д-р Камен Кожухаров и д-р Цветан Райчинов запознаха Кралев с проблеми на специализираната доболнична помощ, както и с добрите практики. В срещите участие взеха още кандидатите за народни представители Пламен Нунев, общопрактикуващият лекар д-р Георги Георгиев и Алисе Муртезова, която е административен директор на УМБАЛ "Медика".

"Здравеопазването и образованието на нацията са стратегически и национален приоритет. През последните години изведохме на преден план кадровото стабилизиране на здравната система и финансовата обезпеченост на сектора", заяви Кралев. По думите му, пандемията от COVID-19 е поставила всички в нова, изключително трудна и непозната ситуация.

Посещение в едно от лечебните заведения

"Благодаря ви, че сте толкова отговорни, изцяло отдадени на професията и полагате неимоверни усилия, за да опазим здравето на нацията", обърна се Красен Кралев към медиците. Водачът на листата допълни, че предстои подобряване работата на системата за спешна помощ чрез модернизиране на инфраструктурата, апаратурата и повишаване квалификацията на служителите. „Ще мотивираме младите лекари да работят и в малките и отдалечени населени места чрез по-високо възнаграждение и социални придобивки. Виждате как преобърнахме представата за учителската професия и вече тя е една от най-желаните с достойно заплащане. Ще продължим да използваме ефективно и средствата от Европейския съюз, за да инвестираме във все по-качествено здравеопазване. Щастлив съм, че русенските лечебни заведения се възползват от тези механизми и тук разполагате с апаратура и специалисти на високо ниво", каза още Кралев.

Алисе Муртезова заяви, че здравеопазването е част от националната сигурност на страната ни. "Винаги съм казвала, че в здравеопазването не трябва да се правят резки движения. Всички заедно можем да се справим и с безпрецедентната ситуация през последната година. Радвам се, че няма отлив на желаещи да се ваксинират и се надявам, че като стигнем минимума от 70% имунизирани, ще се намалят и заболеваемостта, и усложнените случаи, с които сега се сблъскваме ежедневно", заяви още Мрутезова. В програмата на ГЕРБ в сектор „Здравеопазване" е заложено и гарантирано повишаване качеството на детското и майчиното здраве. Предстои да отвори врати национална многопрофилна детска болница, да се финансира асистираната репродукция, да се разшири скринга на наследствените заболявания за превенция на увреждания при децата и др.

Още от "Русе"

Последни новини

Най-четени