Невяна Митева: Да има комуникация и партньорство между изпълнителната власт и бизнеса ще бъде наш приоритет

Производителите и търговците в момента понасят много голям шок – високи цени на ток, инфлация, ограниченията заради пандемията

Невяна Митева
Невяна Митева Източник: Комуникационен екип на Герджиков-Митева

Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева се срещна с представители на малкия и средния бизнес в Русе и обсъдиха проблемите им и какво може да се направи, за да се облекчи икономическият натиск и тежестта върху предприятията, породени от пандемията и шока с цената на тока. Собствениците на предприятията споделиха, че най-големият им проблем са високите цени на тока, които повишават непланирано и драстично разходите им и са застрашени от фалит.

 

Много е важно по всяко време да чуваме гласа и проблемите на българския бизнес. Ще има медиатори между бизнеса и властта, за да може ефективно и незабавно да се работи за бързо решаване на проблемите им. Не може държавата да създава пречки на бизнеса, тя трябва да помага за развитието на икономиката. Ще привлечем експерти от всяка сфера – икономисти, енергетици, финансисти, за да може да установим ефективно и работещо сътрудничество с бизнеса, коментира Невяна Митева.

 

Освен за цените на тока, производителите споделиха, че пандемията също се отразява критично на  бизнеса им, защото голяма част от поръчките на чуждия пазар, в това число и голям брой страни в ЕС, са спрели поръчките и са ги пренасочили към фирми в собствените си страни. Ситуацията е много тежка, подкрепям исканията на бизнеса за адекватни компенсации от страна на държавата. Производителите и търговците в момента понасят много голям шок – високи цени на ток, инфлация, ограниченията заради пандемията. Държавата е длъжна да понесе част от тежестта и да им помогне да оцелеят, тъй като те дават работни места на милиони работници, допълни Невяна Митева.

 

Невяна Митева се среща с представители на бизнеса в Русе
Невяна Митева се среща с представители на бизнеса в Русе Източник: Комуникационен екип на Герджиков-Митева

Според нея със забавянето на Плана за възстановяване и развитие беше пропуснато безценно време и милиони, с които можеше да бъде подпомогната  икономиката ни авансово. Огромна вина за това има служебният кабинет и лично на Румен Радев.

 

Представители на бизнеса споделиха, че за тях най-големият проблем е липсата на образовани и квалифицирани кадри. Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева сподели, че за нея и проф. Анастас Герджиков, образованието е ключов приоритет и ще работят за по-добрата подготовка на кадри - от училището, през университета, до постоянното повишаване на квалификацията на служителите. Държавата трябва да e партньор на бизнеса и да работи за по-доброто и адекватно образование, в крак със съвременните изисквания.

Още от "Русе"

Последни новини

Най-четени