Почина Свободка Стефанова - знаково лице на СДС в началото на 90-те

Свободка Стефанова беше народен представител от СДС в 36-ото и 37-ото Народно събрание

Горящи свещи
Горящи свещи Източник: Pixabay

На 78-годишна възраст, след мъчително боледуване, почина Свободка Стефанова, един от основателите на СДС – Русе и на "Зелената партия". Трагичната вест съобщи дъщеря ѝ Людмила Миндова, информира БТА. Свободка Стефанова беше народен представител от СДС в 36-ото и 37-ото Народно събрание.

 

Свободка Стефанова
Свободка Стефанова Източник: БНР

"Потомка на стара русенска фамилия, сред предците ѝ има свещеници, лекари, адвокати, инженери, съдии, учители. Нейният прадядо Марин Попвасилев Късогледов е бил мирови съдия на Русчук и народен представител в Учредителното Народно събрание на Княжество България. Приятели и съмишленици със Захарий Стоянов, те заедно са учителствали в русенската околия", допълват близките ѝ.

 

"Винаги непримирима към опитите за прикриване на престъпленията на комунистическия режим и неговата реабилитация, тя докрай не спираше да свидетелства за истината и да защитава човешките и граждански права", добави дъщерята на Свободка Стефанова.

 

Опелото ще е на 10 март в софийския храм "Света Троица", а погребението в русенския гробищен парк "Чародейка" на 12 март от 14:00 часа.

Още от "Русе"

С увъртания БСП кметът на Русе косвено потвърди, че изтърбушването на генералното консулство на РФ е извършено от руснац

Снимки, публикувани от местния в. "Утро" показват, че от сградата са изнесени не само касите на вратите и кухненски шкафове, но и мивки, душове и смесители от баните

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени