Протест срещу изграждането на инсинератор в румънския град Гюргево се организира в Русе

Всички знаем през 80-те години какво сме преживяли с хлорните обгазявания и не искаме отново да се повтаря, каза Красимира Кирилова - участник в недоволството

Централен площад в Русе
Централен площад в Русе Източник: Zonanews

Протест срещу изграждането на инсталация за изгаряне на медицински и животински отпадъци в румънския град Гюргево се организира тази вечер в Русе. "И жителите на Гюргево, и жителите на Русе не искаме това съоръжение да заработи. Всички знаем през 80-те години какво сме преживяли с хлорните обгазявания и не искаме отново да се повтаря. По-рано днес имаше и протест в Гюргево против инсинератора, в който също се включих", каза пред БТА Красимира Кирилова - участник в недоволството.

 

"Обещавам, че с група граждани на Гюргево ще направим всичко възможно да спрем този проект. Протестите ще продължат", каза пред русенци организаторът на протеста в Гюргево Чиприян Александров. Разпънати бяха и транспаранти с надписи като "Русе е против инсинератор в Гюргево", "Русе не иска повече отрови" и "Спрете геноцида над русенци!".

 

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Цонка Христова съобщи преди дни, че екоинспекцията е изготвила отрицателно становище по проектното предложение за инсталация за изгаряне на медицински и животински отпадъци в Гюргево. По думите ѝ се счита, че има потенциал за трансгранично въздействие от дейността на съоръжението.

Още от "Русе"

Последни новини

Най-четени