Ремонтът на Дунав мост при Русе започва: Трафикът е нормален

АПИ разполага с 45 млн. лв. за дейностите по реновирането на съоръжението

Дунав мост
Дунав мост Източник: Zonanews

Ремонтът на Дунав мост при Русе започва с първа копка, която ще бъде направена официално по-късно през деня. Трафикът там е нормален, като движението се контролира от полицията.

Съоръжението е въведено в експлоатация преди няколко десетилетия – през 1954 г., и досега не е било ремонтирано основно.

По моста ще текат различни дейности в продължение на две години, за да бъде той изцяло обновен. През това време движението няма да бъде спирано, а само реорганизирано.

"Основният ремонт на този мост е крайно наложителен. Дейностите включват подмяна на стоманобетоновите панели, които са носещата конструкция между гредите на съоръжението и върху които е положена хидроизолацията и асфалтовата настилка", обясни инженер Стамен Савов, директор на Областно пътно управление в Русе.

 

Той поясни, че след като се сменят панелите, ще се подмени и самата хидроизолация и асфалтовата настилка. След това ще бъдат подменени ограничителните системи, ще бъдат ревизирани и всички лагери и фуги по моста.

 

"Ще бъде санирана и стоманената конструкция на моста, като всички дейности ще се извършват поетапно. Целият ремонт е разделен на шест етапа. Поетапно ще бъдат отваряни определени участъци от моста, като движението в тях ще се извършва само в едната лента, която ще остане отворена", обясни още инженер Савов.

 
Той посочи още, че движението ще бъде регулирано от гранична полиция. Очакванията са това да не натовари сериозно трафика – евентуално обаче преминаването по съоръжението ще се забави с минути.

 

"Ремонтът ще тече и през зимата, ето защо нямаме никакви гаранции, че метеорологичните условия няма да забавят дейностите. Ако двете зими, през който ще работим, се окажат с положителни температури и подходящи условия, ние ще работим и в студената част на годината. Това може да съкрати процеса по ремонта", каза още инженер Стамен Савов.

 

Основният ремонт на Дунав мост при Русе е на стойност 45 млн. лв. Средствата вече са преведени на АПИ.

Още от "Русе"

Последни новини

Най-четени