Русе счупи 15 температурни рекорда

Вчера в крайдунавския град бе 39 градуса

Русе
Русе Източник: Zonanews

От сряда до събота в страната ще започне да нахлува по-хладен въздух и атмосферата ще бъде нестабилна. Ще се развиват гръмотевични бури с интензивни дъждове. Има висок риск от градушки. Това обяви в ефира на NOVA климатологът Симеон Матев. Във вторник в София и Русе е отчетен температурен рекорд – 33 и близо 39 градуса.

 

"Вчера и днес е пикът на тази гореща вълна. Морската вода е по-топла от обичайното, около 23-24 градуса. По гръцкото крайбрежие е 25-26 градуса. Тези стойности обикновено се достигат в края на юни. Целият световен океан отбелязва рекордно високи температури 14 пореден месец", поясни Матев. За последните 30 години юни се е затоплил с 0,7 градуса, докато юли и август затоплянето е с почти 2 градуса.

 

"Рисковите групи при горещините са децата, възрастните хора и тези със сърдечно-съдови заболявания. Препоръчваме да не се излиза навън между 11:00 и 16:00 ч., да се носят светли и проветриви дрехи, както и шапки с голяма периферия. Приемът на течности е задължителен. Алкохолът е противопоказен. Добър заместител на кафето е айранът, тъй като организмът се дехидратира от топлото време, а това подпомага спада на кръвното налягане", коментира д-р Мерал Расим.

 

Според хидрометеоролога в ИАППД Емилия Петранова до 11 юни в град Русе са подобрени 15 температурни рекорди.

Още от "Русе"

Интензивен трафик на някои от граничните пунктове с Румъния и Турция за товарни автомобили

През почивните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе

Тя обясни, че МРРБ трябва да плати 200 милиона лева на строителни фирми за извършени, но неразплатени дейности по договори за пътно поддържане, а лихвите по тях са още почти толкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени