Русенец успя да прибере децата си от Украйна и сега със съпругата му са доброволци - посрещат украинските бежанци

Всеки ден ние ще бъдем на Дунав мост заедно с доброволците от ЧК и сужители на община Русе, казва той

Бежанци от Украйна
Бежанци от Украйна Източник: Pixabay

В първите часове на войната русенецът Георги Георгиев замина за Украйна, за да прибере двете си деца. Днес семейството му е у дома и се включва към доброволците, които посрещат бежанци на граничния пункт Дунав мост "Аз успях да прибера моетно семейство то вече е на безопасно място.

 

Със съпругата ми разрбахме, че БЧК има нужда от преводачи от руски и украински е от вчера всеки ден ние ще бъдем на Дунав мост заедно с доброволците от ЧК и сужители на община Русе, да помагаме с комункацията, да раздаваме храни и вода на преминаващите", обясни Георги. Хората са достатъчно добре ориентирани, разказва той. Били са предимно майки с деца в автомобилите, раздадени са много детски храни.

 

Някои от бежанците в по-добро материално състояние са отказали помощ и са призовали тя да бъде раздадена на други хора. Автобусите не са били много - около 3-4. Според Георги по-голямата бежанска вълна ще настъпи след няколко дена. "БЧК попривършиха към 17 часа всичко, което имаха, пакетирани храни, затова отправям апел към всички българи - нека, ако имат възможност, да помогнат на Българския Червен кръст", призова Георги. Доброволците разполагат с провизии за следващите няколко дни.

 

Въпреки това кампанията за набиране на стоки от първа необходимост продължава - желаещите да участват могат да се информират в централната сграда на Червения кръст в Русе.

Още от "Русе"

Последни новини

Най-четени