Зам-министър Анна Натова: Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

Предвид започващия много скоро ремонт на Дунав мост при Русе, се очаква движението сериозно да бъде затруднено

2-4
2-4

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова на среща днес с Матю Бойс, бивш помощник държавен секретар на САЩ и старши сътрудник в Института "Хъдзън", Вашингтон и председателя на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов.  


"Отношенията между България и страните от Черноморския регион в областта на транспорта са важни не само за търговските коридори между Европа и Азия, но и за процеса по възстановяване на Украйна", каза заместник-министър Натова. Тя подчерта, че от първостепенно значение за българската страна е изграждането на трети мост над р. Дунав при Русе-Гюргево. Подготовката е на етап предпроектно проучване, което се финансира с европейски средства. 


"За да бъде облекчен трафикът по направлението Север – Юг, е изключително важно възобновяването на фериботната линия при Русе-Гюргево", бе категорична Анна Натова. Тя обясни, че 3500 камиона на ден минават в този участък. Предвид започващия много скоро ремонт на Дунав мост при Русе, се очаква движението сериозно да бъде затруднено.

 

"Българската страна има пълна готовност да възобнови фериботните превози, избран е оператор и разчитаме румънската страна да предприеме необходимите действия", поясни Анна Натова.


Важна част от стратегическата инфраструктура в направлението Север – Юг е и железопътната връзка между жп прехода Кулата/Промахон и Солун. "Очакваме да има развитие на модернизацията на този участък на гръцка територия", каза още заместник-министър Натова.

Още от "Русе"

Интензивен трафик на някои от граничните пунктове с Румъния и Турция за товарни автомобили

През почивните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе

Тя обясни, че МРРБ трябва да плати 200 милиона лева на строителни фирми за извършени, но неразплатени дейности по договори за пътно поддържане, а лихвите по тях са още почти толкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени