Борисов в Шумен: Не може Путин да си играе с живота и здравето на хората на територията на Украйна и да ни заплашва и нас (ВИДЕО)

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС и бивш министър на образованието и науката Красимир Вълчев представи един по един кандидатите на коалицията за народни представители

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Шумен
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Шумен Източник: Скрийншот/Facebook

"Не може Путин да си играе с живота и здравето на хората на територията на Украйна и да ни заплашва и нас!", заяви в Шумен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на среща с избиратели, симпатизанти и членове на партията. 

 

Борисов обяви, че в знак на протест кметовете на София, Пловдив, Варна, Шумен, са изключили осветлението на паметниците на Съветската армия. 

"За първи път в тези объркани времена мога да ви кажа, че ако Господ е милостив - нашият Исус, вашият Аллах, то е защото ние доказахме етническата толерантност", отбеляза лидерът на ГЕРБ.
 
И затова нашите кметове в София, Пловдив, Варна, Шумен, загасиха осветлението на паметниците на Съветската армия в знак на протест, обясни лидерът на ГЕРБ.

 

"Ако ме питате дали ме е страх от Кирил и Асен, не ме е страх. Но истински ме е страх как моите колеги в Европа наивно се отнасят към ставащото в ядрената централа "Запорожие". Да отиват в НАТО, ООН, Брюксел – тази централа трябва веднага да я поставят под особена защита", коментира той. 

 

"Днес президентът свикал някакъв съвет с министрите му. А ние трябва такъв шум да вдигнем за тази централа - в Европа, в МААЕ, в ООН...", продължи бившият премиер.

 

Борисов посочи, че при една евентуална авария в АЕЦ "Запорожие" "всичко приключва". Той сравни ставащото край АЕЦ-а с потенциален "Чернобил". "И до днес сме първи по онкозаболявания в Европа. Как няма да сме първи? Като манифестирахме под ядрения облак", каза лидерът на ГЕРБ.

 

Лидерът на ГЕРБ прочете точните данни за актуалното състояние на реакторите на АЕЦ "Запорожие" и отново отбеляза риска от повреда при атаките срещу централата.

 

"Ние сме в тотален риск! Това трябва да се спре! Те си играят с нашия живот и здраве и като на руска рулетка падат снаряди и ракети около ядрена бомба. Каква по-голяма опасност има за Европа и за нас", подчерта той. Тази централа трябва веднага да я поставят под особена охрана, изтъкнабившият министър-председател.

 

"Сега да спра и да питам: "Христо, кой назначи тези институции?" - в ДАНС, НСО, МВР? Шефът на Военното разузнаване - назначен от Петков, Нинова, Слави и компания. Шефът и главен секретар на вътрешна сигурност, назначен от Петков, Христо Иванов и коалиционните партньори. Ако на тези места бяха нашите назначения, които ПП изчегъртаха, те щяха да имат позицията на ГЕРБ, каквото и да им струва това", подчерта Борисов.

 

Той разкритикува позицията, че трябва да се отдръпнем от подкрепата за Украйна и от "продължаващото подклаждане на конфликта с нови сили и въоръжение".

"Обявените коалиционни партньори БСП и ДБ имат нови взаимоотношения. Едновременно с това, което казва госпожа Нинова, Христо Иванов настоява президентът Радев да събере ръководствата на политическите сили от 47-то Народно събрание... Ама ние на никого не се противопоставяме. Консултативните срещи при президента и назначените от него министри нямат широка легитимност. Само че сега ДБ искат Радев да обере пешкира", обясни лидерът на ГЕРБ.

 

"Христо, разбираме, че искаш да прехвърлиш вината. Но институциите, които отговарят за това, са ваши, не на Радев. Той е издал указа", заяви още той.

 

Той иронизира ПП, които се опитваха да го унижат с повтарянето "Борисов хвърляше пари през джипката" и даде примери с всички населени места, без значение от коя партия е кметът, които са получили средства от правителството на ГЕРБ.

 

"А две години тях ги няма. Нито един инфраструктурен проект не показаха как се прави. Ние сме строили по законен начин. Това, че имаше един Рашков, който говореше за чували с пари, две години чакаме да ни ги покажат. И да покаже тези, на които "съм изял костите", ама те се оказаха живи и здрави. А за "подслушването"... Пак нищо не се доказа. Всичко беше срещу нас!", заяви Борисов и цитира световноизвестния шахматист Гари Каспаров, който казва, че "ГЕРБ е единствената партия, която има правилна позиция - и за мира, и за войната".

 

Той коментира и мигрантския натиск към страната ни: "Аз правех две неща - с единия крак в Брюксел - при Шарл Мишел, Жан-Клод Юнкер, Урсула фон дер Лайен..., с другия крак в Истанбул - при Тайпи... Заведох ги всички на границата. И така държавата ни беше с нулева миграция".

 

"С Тайпи работехме така - когато той имаше проблеми, аз бях при него. Той няма да го забрави никога. Знае, че сме приятели, че българските мюсюлмани са мост на приятелство между България и Турция. И затова ние строим и джамии, и църкви. И затова като идвам във вашия край, и ходжите идват да ме поздравят. Ние сме братя и трябва да живеем заедно в мир", заяви Борисов.

 

Бях си приготвил бележки, но няма да ви говоря за цените на тока, на газа, на горивата, но тях вие си ги знаете, обяви Борисов.

 

"Шумен имаше шанса с кмета му, с нашата организация - почти всичко, което поискаха, да бъде направено. Започвам с пречиствателната станция за питейни води. Всяко едно нещо в Шумен и областта, включително и Хитрино - не само държавата даде 10 милиона. Тогава мюфтията ме нарече свой брат. И владиката помогна. Бяхме съпричастни. И когато имаше риск да се взриви, отидох с Николов, шефа на пожарната, там. Това е разликата. Училища, старчески домове, улици - 25 големи инвеститори. Като сложим и съседите ви от Търговище и "Шишеджам" искам да ги попитам - при тази цена на електроенергията, рискът е за поне 27 хиляди души да останат без работа. Дори и това не е най-страшното", заяви той.

 

"Аз съм вярващ човек и знам, че само Господ е безгрешен. Нямам претенциите, че ГЕРБ и моите колеги сме правили най-правилното, безгрешно и точно. Но при нас като дойде владиката казва: "Да внимаваме". Затова трябва да бъдем внимателни, защото човек може да сгреши, без да иска. Човешко е да се сгреши. Но като си сгрешил, трябва да излезеш, да се извиниш, да се поправиш. Но такова чудо като тези.. Но направят ли правителство, те ще изкарат няколко месеца. Те са ни вкарали в дълг, в борч, който расте всеки ден. И тези пари трябва да ги върнем ние. Откъде ще ги изкараме - държавата с най-ниския данък? Но оттука насетне, ако има политици и политическа воля - и тука Радев днеска правилно каза - оставете личните нападки. Но същото важи и за тях. Останат ли тези след 2-ри на власт, борчовете отиват на 50 милиарда", заяви Бойко Борисов.

 

"Много неща са поправими, защото имаме златна родина. Произвеждаме всичко - и жито, и месо, и мляко, и сирене, и кашкавал, и олио. Пълни са полята със слънчоглед. Въглища в Маришкия басейн - колкото искаш. Произвеждаме ток. 45 лева е токът на "Козлодуй", който дава в момента. Кой ни вдига цените, питам? Аз вярвам на мъдростта на българите. Те, когато явно сме били в грешка, ни поставиха в опозиция. Но сега е друго. Желая ви да сте живи и здрави! Много пъти съм вадил държавата от кризата, включително и от ковид кризата. Ще се оправим и този път!", завърши лидерът на ГЕРБ.

 

Кметът на Шумен Любомир Христов
Кметът на Шумен Любомир Христов Източник: Скрийншот/Facebook

Кметът Любомир Христов откри събитието с емоционални думи на благодарност към Бойко Борисов и неговия екип за помощта, оказана на града и региона.

"От две години един пирон не сме забили", заяви Христов по отношение на управлението на "Промяната", което спря парите за общините.

 

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС и бивш министър на образованието и науката Красимир Вълчев представи един по един кандидатите на коалицията за народни представители.

 

Водачът на листата Красимир Вълчев
Водачът на листата Красимир Вълчев Източник: Скрийншот/Facebook

Красимир Вълчев сподели, че най-честият въпрос, който му задават симпатизантите на ГЕРБ, е дали ще има газ и отопление за училищата, дали няма да прекъснат работата си редица структуроопределящи предприятия заради енергийната криза.

 

"Не съм виждал толкова ядосани ръководителите на работодателските организации, след като три месеца ги баламосваха и върнаха, като не им дадоха компенсациите за тока", заяви той.

 

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: Скрийншот/Facebook

Бившият министър на енергетиката и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Търговище Теменужка Петкова приветства гражданите на Шумен и заяви: "На 2 октомври ние всички трябва да направим своя избор - за бъдещето на България, за бъдещето на своите деца. От нас зависи дали след това България ще има един достоен лидер или ще ни представляват хора, които гледат на България като на фирма. Такива хора повече не бива да бъдат допускани до управлението на страната".

 

Петкова заяви, че е убедена - на 2 октомври България ще има първа политическа сила и тя ще е ГЕРБ. Тя говори за кризата в енергетиката, която успяха да създадат "аматьорите" от ПП, които оставиха страната ни без природен газ, след което отново започнаха да го продават, но с 30% по-висока цена заради посредници, близки до тях.

 

Още от "Шумен"

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с кметове на общини в област Шумен и ръководители на културни институти

Министерството на културата иска да бъде по-близо до проблемите на всяка област в страната по отношение на културата, подчерта министърът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени