Излезе първата част на мемориалната книга на Наталия Бардская

Първата част на "Бъдеще в миналото" се посвещава на 82 години от рождението на Илия Раев

"Бъдеще в миналото"
"Бъдеще в миналото" Източник: Община Шумен
Завладяващи истории, свързани с Шумен разказва в първата си книга актрисата Наталия Бардская, съобщават от общинската администрация. Биографичният разказ е озаглавен "Бъдеще в миналото" и е плод на дългогодишните размишления на авторката върху различни ключови събития в живота на семейството и. Съпругата на големия български актьор Илия Раев, почетен гражданин на Шумен и дългогодишен директор на ДКТ "Васил Друмев", посвещава книгата на своите дъщери Веселина и Александра, както и на внучките си Йоанна и Лиа.
 
Мемоарите са изпъстрени с житейски събития и срещи с различни характери и мирогледи, в които личи емоционалния порив на Наталия Бардская да предаде личните истории на семейството си на фона на големите исторически катаклизми, случили се през 20 век. Разказът е подкрепен с исторически факти и данни за отделни човешки съдби, значими дотолкова, че взети заедно, очертават историята и народопсихологията на дадена нация.
 
В първа глава "Кафе върху нагорещен пясък" красиво, поетично и много живописно авторката обрисува Шумен – главната улица, сергиите, калдъръмените улички, скрили историите на знаменити българи, акцентира върху възрожденския дух на града. Разказва за хората – тяхната ведрост, усмивка, готовност да помогнат, отзивчивост. В следващата глава "Опит за пръстов отпечатък" родената в България Наталия Бардская се връща към детските си спомени за живота на семейството й в руската държава. Третата глава "Голямото бягство от Русия" загатва, че ще следват спомени за преживяното от нейния род след Кримската война.
 
"Текстът кара читателя, дори и да не е роден в град Шумен, да го заобича. А самата авторка след края на театралния сезон в София заедно със съпруга си Илия Раев бърза да пристигне в любимия си Шумен, който чувства като втори роден град. Читателят усеща аромата на липите, глъчката по улиците, емоцията на театралния фестивал, вдъхновението на духовия оркестър, взискателността на шуменската публика… И може да стигне до заключението, че шуменци ревностно пазят културните традиции на града си." споделя редакторът на книгата Ирена Петрова, дългогодишен преподавател в ШУ "Епископ Константин Преславски".
 
Първата част на "Бъдеще в миналото" от Наталия Бардская се посвещава на 82 години от рождението на Илия Раев, които се навършват на днешната дата, 23 февруари. Отпечатването се финансира от Общинския фонд "Култура" сред спечелен проект от Сдружението "Нова българска драма".

Още от "Шумен"

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с кметове на общини в област Шумен и ръководители на културни институти

Министерството на културата иска да бъде по-близо до проблемите на всяка област в страната по отношение на културата, подчерта министърът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени