Кметът на Мадара Неделчо Неделчев напусна възмутен партията на Слави Трифонов

"От нас се иска само да ръкопляскаме", казва емблематичното лице на ИТН

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев
Кметът на Мадара Неделчо Неделчев Източник: Radian.bg
Емблематичният кмет на Мадара Неделчо Неделчев обяви, че напуска партия "Има такъв народ" заради "обидното отношение на ръководството към редовите членове и опитите на формацията да заобиколи изборния закон, въпреки гръмогласно прокламираните принципи за прозрачност и законност", съобщава Radian.bg. Основното му обвинение към ИТН обаче е, че партията на Слави Трифонов е "изменила на твърдо заявените си позиции, че няма да работи със статуквото и с хора от статуквото".
 
Оказа се, че в нашата партия понятието статукво е разтегливо понятие, коментира Неделчев и посочва конкретни примери. "Въпреки първоначалните декларации, при нас в ИТН има хора от това статукво – ГЕРБ, ДПС и БСП. Нещо повече, преливането на бивши активисти на ГЕРБ към ИТН продължава тихомълком. И се оказа, че сме в едни редици с хора, срещу които се борехме", възмущава се Неделчев.
 
Той недоумява и защо НДСВ, която участва в два кабинета заедно с ДПС, се смята за приемлива от ръководството на ИТН. "За мен Николай Василев е твърдо човек от статуквото, той е работил в две правителства с ДПС, той е отговорен за изграждането на държавната администрация, която по негово време се увеличава два пъти. А ние го предлагаме за премиер. И никой не ни обяснява защо", коментира Неделчев.
 
Докато други се опитват да се прикрепят към партията-победител на изборите, Неделчев открито обяви пред сайта Радиан.бг, че формацията на Слави Трифонов е излъгала очакванията и надеждите му. Неделчев обвинява ръководството на ИТН и в това, че не зачита собствените си членове и гледа на тях като на публика, която трябва само да ръкопляска, но няма право на глас и на мнение. 
 
Кметът на Мадара беше шести в депутатската листа на ИТН и единствен от всички кандидати направи преференциална кампания в последните дни преди вота, но имаше неприятности заради това още преди изборите.
 
"Ръководството на ИТН даде да се разбере, че на кандидатите не е разрешено да работят за преференции. По този начин пратията се опита да заобиколи Изборния кодекс, в който изрично е посочена възможност за преференциален вот", заяви Неделчев. И подчерта: Нали видяхте, че никъде в България кандидатите на ИТН не правеха преференциални кампании. Дори самите листи не бяха популяризирани сред хората. Много шуменци, въпреки че ме познават, не знаеха, че съм кандидат за народен представител от ИТН!
 
"Аз държах на преференциалната кампания и съвсем коректно го заявих на областния председател Петър Петров още преди регистрациите на листите. Помолих го да не ме вписва в листата, ако няма да ни разрешат преференциална кампания. Те обаче ме включиха в бюлетината и аз възприех това като съгласие с моята теза. Но впоследствие се оказа, че изобщо не е така. Забелязах, че в публикациите на ИТН във Фейсбук умишлено ме пропускаха при снимките или не ме отбелязваха на събития, на които присъствам. А след първата ми публикация в медии, в която обявих, че се боря за преференции, прекъснаха всякакви контакти с мен, или ме гледаха накриво, ако се появя на предизборни срещи", обяснява Неделчев.
 
Според него, преференциите негласно са били забранени, за да няма пренареждане на листите и в парламента да влязат само избраните от ръководството хора от техния тесен кръг. "Опитвах се да ги оправдавам пред себе си, да си обяснявам това поведение с факта, че са нова партия. Но трудно можеш да оправдаеш високомерието и арогантността към избирателите, към формации, които би трябвало да са ни партньори и дори към собствените членове", казва Неделчев.
 
Той визира последната пресконференция на зам. председателя на ИТН Тошко Йорданов, която окончателно затвърдила решението му да напусне партията. Това беше капката, която преля чашата, възмущава се Неделчев. И обяснява кое от изявленията на Тошко Йорданов го е ядосало. "Един от журналистите попита: След като не сте оповестили намеренията си за правителство пред евентуалните си партньори, казахте ли ги поне пред партията си?. Ето, аз потвърждавам, че ние, членовете на ИТН, бяхме в абсолютно неведение какъв проектокабинет ще предложат и как ще го предложат. И ние като всички останали гледахме изявлението на Слави Трифонов по телевизията, за да разберем какво прави собствената ни партия", заяви Неделчо Неделчев.
 
Но това е все още по-малкото зло, коментира кметът на Мадара. Той се възмутил от отговора на Тошко Йорданов на зададения въпрос. "От отговора на Йорданов се разбра, че в ИТН има два вида хора – политическо ръководство и експертен екип. А членовете на партията явно са някакво стадо, което трябва сляпо да вярва в политическото ръководство и в експертите, и да им ръкопляска. А, и да си плаща членския внос", коментира с огорчение Неделчо Неделчев.
 
Той посочва, че след разочарованието от "Има такъв народ" вече е приключил с партиите. "Край! Приключих с партиите! Влязох в ИТН, защото повярвах, че ще работим за законност, за откритост и прозрачност, за пряка демокрация. Нищо от това не видях по време на предизборната кампания", обяви Неделчев.
 
 

Още от "Шумен"

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с кметове на общини в област Шумен и ръководители на културни институти

Министерството на културата иска да бъде по-близо до проблемите на всяка област в страната по отношение на културата, подчерта министърът

Прочетете повече прочетете повече

Апелативна прокуратура–Варна подготвя протест до ВКС с искане за по-тежко наказание за 19-годишен младеж от Шумен, убил

Прокурорът по делото от Апелативна прокуратура-Варна е категоричен, че именно заради високата скорост, с която е предизвикано пътното произшествие, наказанието на виновния трябва да бъде ефективно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени