Премиерът акад. Денков: Българската азбука е възхвала на грамотността

Слово на министър-председателя при откриването на паметника на Димчо Дебелянов в Двора на кирилицата

Министър-председателят при откриването на паметника на Димчо Дебелянов в Двора на кирилицата
Министър-председателят при откриването на паметника на Димчо Дебелянов в Двора на кирилицата Източник: Пресцентър на МС

Тук се чувствам като в храм - храм на словото и духовността, благодарение на които ние всички сме не просто човеци, а българи. Тук е започнала България, тук се е  родила идеята за най-значимия български принос в световната култура - кирилицата.

 

Българската азбука е всъщност възхвала на грамотността: "Аз буки веди глаголи добро есть жичье…" – "Аз знам буквите и животът със знанието е добър…" Това ни казва нашето а, б, в.

 

Днес над 250 млн. души в 23 държави получават знание на кирилица. Милиони творци по целия свят обличат емоциите си в думи, изписани на кирилица.

 

И къде, ако не тук - в Двора на кирилицата, в Алеята на писателите, която увековечава делото на най-великите творци, излели душите си на кирилица, е мястото на един от най-чувствените български поети - Димчо Дебелянов? Тук той е у дома редом със своите кумири Яворов и Пенчо Славейков, заедно с Вазов и Ботев, Пушкин и Есенин, Толстой и Достоевски.

 

Останал завинаги само на 29 години, Дебелянов намира в поезията смисъла  и съдържанието на краткия си живот. Неговите изящни стихове, написани на кирилица, отдавна са част не само от духовната съкровищница на България, но и от световното поетично богатство.

 

Излязла от дълбините на душата, лириката на Дебелянов вълнува от век насам със своята искреност и нежност. С обикновени думи тя предава най-съкровените човешки чувства. А това сигурно е част от свещената магия на таланта, която Създателят дарява на малцина избрани.

 

На това прекрасно тържество на духовността искам да благодаря на нашия домакин - г-н Карен Алексанян, че създаде това място, което пази спомена за първите просветители по нашите земи и почита творците, които пренасят нашата азбука през столетията.

 

Благодаря!

Още от "Шумен"

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с кметове на общини в област Шумен и ръководители на културни институти

Министерството на културата иска да бъде по-близо до проблемите на всяка област в страната по отношение на културата, подчерта министърът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени