Премиерът очаква мобилизация за законодателната програма

Най-спешен е законът, свързан с антикорупционната комисия, тъй като това е основно условие по пътя към Шенген

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Има много закони, които трябва да бъдат приети през следващите месец и половина. Това е задача, която парламентарното мнозинство трябва да придвижи в синхрон с правителството. Най-спешен е законът, свързан с антикорупционната комисия, тъй като това е основно условие по пътя към Шенген. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти в навечерието на новия политически сезон.

 

Премиерът изрази очакване народните представители да работят мобилизирано и по ясен график. "Всяка от партиите трябва да си даде сметка, че освен че се конкурира с другите участници в това управление, трябва да пази общите цели, които сме си поставили. Това правителство е съставено, за да могат да бъдат постигнати основните приоритети и да бъдат приети основните закони. За мен това е най-важно. Надявам се то да не бъде пожертвано заради тяснопартийни интереси", изтъкна акад. Денков.

 

В отговор на журналистически въпрос за реформата в службите за сигурност, министър-председателят беше категоричен, че трябва да се обсъди тяхното преструктуриране по начин, който не позволява бели петна в тяхната работа, каквито има в момента. Тази дейност е в правомощията на Народното събрание.

 

По думите на акад. Денков причина за малкото на брой дела срещу корупция и единичните случаи на осъдени за корупция е не липсата на корупция в България, а недостатъчно добрата работа на правосъдната система и службите за сигурност. Премиерът даде за пример казуса с поисканата оставка на главния секретар на МВР и "двувластието" в министерството, което сериозно пречи на дейността на министерството.

 

От това може да страдат хората, може да се възползват престъпниците. Това е нещо напълно неприемливо,  заяви министър-председателят. "Ако аз съм на мястото на главния секретар, веднага ще си подам оставката", добави той.

Още от "Шумен"

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с кметове на общини в област Шумен и ръководители на културни институти

Министерството на културата иска да бъде по-близо до проблемите на всяка област в страната по отношение на културата, подчерта министърът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени