Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу посети Томбул джамия в Шумен за вечеря ифтар

Ифтар е вечерята, с която мюсюлманите прекъсват дневния си пост през свещения месец Рамазан

Мевлют Чавушоглу на вечерята ифтар в Шумен
Мевлют Чавушоглу на вечерята ифтар в Шумен Източник: Twitter

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу присъства тази вечер на ифтар в Шумен. Благотворителната вечеря за около 1200 мюсюлмани се състоя пред Томбул джамия. Чавушоглу изтъкна важността на солидарността и единството на фона на проблемите и кризите по света и на Балканите в изказването си на вечерята ифтар.

 

Министърът изрази задоволство от присъствието си на проявата и предаде на присъстващите поздрави от цяла Турция, както и "поздравите, обичта и молитвите" на президента Реджеп Тайип Ердоган. Чавушоглу изрази благодарността на Турция за оказаната след земетресенията помощ от България. Той отбеляза, че страната ни е била сред първите държави, изпратили спасителен екип, и отчете реакцията на президента Румен Радев.

 

"С вашата помощ над 800 палатки и 145 контейнера са изпратени в зоната на земетресенията", изтъкна Чавушоглу. Той открои и действията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който въпреки ангажиментите си около изборите, лично е занесъл в Одрин помощи, за което му изказа благодарност, както и на всички останали. По думите му това е "солидарност за пример, която няма да бъде забравена".

 

Министърът открои важността на солидарността и единството в контекста на преживяваните проблеми и кризи по света и на Балканите, включително войната в Украйна. Той спомена конкретно и региона на Западните Балкани, в т.ч. изострящата се реторика в Босна и Херцеговина, проблемите между Косово и Сърбия. Затова ще положим още повече усилия за мира, каза той и добави, че Турция, под лидерството на президента Ердоган, е страната, положила най-много усилия за разрешаването на войната в Украйна. "Заедно с всички балкански страни трябва да сме единни", подчерта още той.

 

Министърът изтъкна и значението, отдавано от турския президент на турските общности зад граница. Търсенето на права и свобода изигра важна роля в установяването на демокрация в България, каза още Чавушоглу. Сега вие сте граждани на ЕС, възползвайте се, а Турция никога няма да ви изостави, добави той.

 

Министърът спомена и приноса на Мустафа Кемал Ататюрк като архитект на приятелството между турците и българите. Той напомни и за навършването тази година на сто години от основаването на Република Турция. "Заедно ще отпразнуваме стогодишнината през втората половина на тази година, след като преди това превържем раните, причинени от земетресенията", добави той.

 

Сред множеството присъстващи бяха посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок, посланикът на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов, главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатът Хамид Хамид и областният лидер на ДПС Айсел Руфад.

 

Ифтар е вечерята, с която мюсюлманите прекъсват дневния си пост през свещения месец Рамазан. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу посети Каолиново, където поднесе венец пред Паметника в памет на жертвите от майските събития от 1989 г. по времето на т.нар. възродителен процес.


Източник: БТА

Още от "Шумен"

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с кметове на общини в област Шумен и ръководители на културни институти

Министерството на културата иска да бъде по-близо до проблемите на всяка област в страната по отношение на културата, подчерта министърът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени