Главният прокурор Иван Гешев към ученици в Силистра: Знаете ли правата си, ще можете да се защитите

Иван Гешев разказа на учениците какви са трудностите пред следователя и пред прокурора и каква е разликата в работата им

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: АПБ

"Вие сте младите хора и ако желаете, може да промените себе си и страната си", обърна се главният прокурор Иван Гешев към ученици от Езикова гимназия "Пейо Яворов" в Силистра на поредната среща в рамките на инициативата на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите - "Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право". Тя се проведе на 29.11.2022 г. и на нея той разговаря с над 50 момичета и момчета от 12-и клас на езиковата гимназия.  

 

"Ако не познавате правата и задълженията си, няма да можете да се защитите. Всичко ще свърши в момента, в който ви кажат "не ни занимавайте", подчерта Иван Гешев. Той им разказа историята на 16-годишен младеж, който събрал 1600 лв., за да купи подарък на майка си за Коледа. За нещастие обаче не получил това, което очаква.

 

"Превел е парите на фирма, която се оказала в криминалния спектър. И парите ги няма, и уредите - също. Отишъл в местната полицията. От полицията му казали: Не ни занимавайте с глупости", разказа пред учениците Иван Гешев. 16-годишният споделил за случая с прокурорка след една от срещите на Иван Гешев с ученици от страната. Започнала проверка по сигнал, входиран в прокуратурата, и за щастие се стигнало до щастлива развръзка. "Колегите са възложили (действия) на МВР, те са си свършили работата, намерили са извършителите и най-хубавото е, че са върнали парите на момчето", каза главният прокурор.

 

Среща на главния прокурор с ученици в Силистра
Среща на главния прокурор с ученици в Силистра Източник: АПБ

Той обясни, че често у хората остава впечатлението, че прокуратурата се занимава "с всичко - от раждаемостта до реколтата". "Истината е, че прокуратурата се занимава с много тесен сегмент, с 10% от проблемите в правосъдната система - т.нар. престъпления от общ характер. В останалите 90% има само съдия, прокурор не участва", уточни Иван Гешев.

 

Една от темите на разговора с учениците бяха зачестилите тежки катастрофи по пътищата на страната. "Това, което трябва да се направи за намаляване на пътнотранспортните произшествия, зависи от държавата, от институциите и от всички нас - българските граждани. Ако няма граждански натиск, няма да има и промяна", каза главният прокурор. Той обясни, че в тази сфера има работещи модели в САЩ и в Европа. "В САЩ, например, плащаш 150-200 долара гражданска отговорност на месец. Ако си млад шофьор, плащаш повече, защото си рисков", обясни главният прокурор и даде конкретни примери от практиката. Припомни, че от 2 години прокуратурата предлага промени в законодателството за по-ефективно противодействие на престъпленията по транспорта.

 

"Пияните и дрогирани шофьори са огромен проблем и един от начините за ограничаването им е - ако те задържат пиян или дрогиран, да ти вземат колата. Трябва да си признаем, че в България най-ефективни са имуществените санкции - като ти бръкнат в джоба, всичко се променя", поясни главният прокурор.

 

Иван Гешев разказа на учениците какви са трудностите пред следователя и пред прокурора и каква е разликата в работата им. Той уточни, че единият риск е да се изкушиш да подходиш формално към хората, да не усещаш въобще човешката болка. "Вторият риск е прекалено много да усещаш човешката болка. Тогава някои хора напускат, просто не издържат. Трябва да има баланс между двете, за да работиш тази работа. Вярвайте ми, тя не е много приятна, но е полезна, когато работиш за хората", каза Иван Гешев.

 

След разговора учениците пробваха прокурорски тоги и се снимаха с тях за спомен
След разговора учениците пробваха прокурорски тоги и се снимаха с тях за спомен Източник: АПБ

След разговора учениците пробваха прокурорски тоги и се снимаха с тях за спомен. Кампанията на АПБ и КСБ продължава със срещи с ученици в различни градове в цялата страна.

Още от "Силистра"

Главният прокурор Иван Гешев в Силистра: Нужна е гражданска енергия за постигането на промени и това вече се случва

Той изрази своята и на административните ръководители на прокуратурата готовност за провеждането и на други открити дискусии с представители на местната власт и граждани в цялата страна

Прочетете повече прочетете повече

Иван Гешев в Силистра: Пиян или дрогиран шофьор, убил някого, може да избира дали да носи наказателна или административн

Прокуратурата от 2 години настоява да се вземат спешни мерки. Какво пречи да се дерегистрира автомобил на пиян или дрогиран шофьор за 3, 4, 5 години, пита главният прокурор

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени