Овощари започнаха да изкореняват насажденията си

Защо се стигна до унищожаването на цели градини в Северна България

Производител на череши
Производител на череши Източник: Zonanews

Овощари от Силистра започнаха да изкореняват плодовите си насаждения. Защо се стигна до унищожаването на цели градини в Северна България – отговора търси БНТ.


По последните публикувани данни от земеделското министерство за реколтата от череши у нас са добити 33 714 тона от плода, което е с близо 40% повече на годишна база, а средният добив е нараснал с над 12%, но е нараснал и добивът в Европа.

 

"На местния пазар цената беше много ниска и доста от производителите не успяха да си продадат продукцията. Само в нашия район четирима земеделци са решили да коренят черешите си. Ще заложат на зърнопроизводство, което не е добре, но не се вижда друго решение”, заявяват производители.

 

Изкупната цена на черешата тази година е била 1,20 лв./кг, каквато всъщност е от 20 години. В същото време надницата на работната ръка в градините се вдигна. Увеличиха се драстично всички разходи по производството: ""Препаратите, торовете, горивата, тока – всичко скочи многократно, няма как колегите да издържат на това. Генерират се големи обороти, но нищо не остава в касата" - разказват овощари.


Работата по градините е целогодишна. Държавата трябва да се намеси
Реколтата на кайсии е много добра, изкупуват се по 50 ст. Висока е цената на работниците. Кайсиите могат да останат необрани. Около 0,20 лв./кг се плаща брането на кайсия, а румънците и фабриките в момента купуват на 0,70 -0,90 лв./кг, обяснява производител.


Държавата трябва да се намеси. Недоволството идва от това, че продължава неглижирането на сектор "Плодове и зеленчуци", а може да се добави към тях и лозарството. Очаквахме обвързаното плащане, предвид на това, че всичко се повишава, да бъде завишено и то. Но бяхме неприятно изненадани от факта, че е намалено средно между 20-30%, казват овощарите.


В момента текат разговори да се внасят сливи и грозде от Молдова. От Турция и Гърция влизат по-евтини плодове в големи количества, а недоподкрепеното българско производство става все по-скъпо.

 

"Заводите изкупуват на миналогодишните цени, но себестойността е по-висока. Около 0,20 лв./кг се плаща брането на кайсия, а румънците и фабриките в момента купуват на 0,70 -0,90 лв./кг”, каза на финал Мирослав Черников.

"Недоволството идва от това, че продължава неглижирането на сектор "Плодове и зеленчуци", а може да се добави към тях и лозарството. Очаквахме обвързаното плащане, предвид на това, че всичко се повишава, да бъде завишено и то. Но бяхме неприятно изненадани от факта, че е намалено средно между 20-30%.

 

Овощар признава, че вече е изкоренил близо 60 декара нектарини и праскови и 20 декара кайсии, защото в последните години става все по-трудно да се обработват градините, без да се влиза в дългове. 

Още от "Силистра"

Окръжна прокуратура - Силистра привлече към наказателна отговорност 44-годишна жена за извършен от нея опит за убийство

Изясняват се всички факти и обстоятелства, довели до извършването на тежкото престъпление, включително и това имало ли е упражнявано домашно насилие

Прочетете повече прочетете повече

Бойко Борисов в Дулово: Ако трябва да се иска оставка, тя е на Денков, не на вътрешния министър! (ВИДЕО)

Няма да мине много време, ще има парламентарни избори и там ще докажем отново, че сме първа политическа сила, каквато сме и на тези избори, подчерта лидерът на ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени