Събор в местността "Улищица" край Твърдица

Празникът е наследник на събор от миналото на мястото на опожарения по време на османско нашествие Улинград и манастир "Св. Никола"

Събор в местността "Улищица"
Събор в местността "Улищица" Източник: Община Твърдица
На 01.05 в местността "Улищица" се проведе традиционната среща-събор между жителите на Козарево и село Конаре, съобщиха от община Твърдица. Организаторите и тази година представиха на сборуващите богата празнична програма с участието на самодейни колективи от НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1914" – гр. Твърдица и НЧ "Развитие- 1928" – Козарево.
 
Гости на събора бяха кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов, зам. кметът на Община Твърдица Петко Борисов, Сийка Минчева, старши експерт култура в община Твърдица, Анелия Стоянова, общински съветник Община Твърдица и Любомир Леонов, общински съветник Община Твърдица.
 
Кметът Атанас Атанасов
Кметът Атанас Атанасов Източник: Община Твърдица
На този празничен ден, стародавна традиция събра близки и приятели от двете страни на река Улищица на сладка раздумка, музика и импровизирани трапези.
 
Празникът е наследник на събор от миналото на мястото на опожарения по време на османско нашествие Улинград и манастир "Св. Никола".
 
Хората се миели с водата от близкото аязмо, вярвайки в лечебната и сила, връзвали конци от дрехите си по близките храсти и обричали курбан. На това място излизали и по Гергьовден, а на летен Никулден свещеници от двете селища извършвали маслосвет.
 
Улищица е любимо място на хората от Козарево и Конаре и всяка година ние провеждаме този събор с богата програма, за да напомним на поколенията за славното минало на Улинград.

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени