Борисов за дерогацията: Вие сте го чували хиляди пъти от мен и Делян Добрев, но ни се обясняваше, че не е вярно

Според него звучи "дори смешно", че може да падне правителството, ако се махне дерогацията

Бойко Борисов в Ново село
Бойко Борисов в Ново село Източник: Скрийншот видео кадър

"Моите очаквания бяха още отпреди година и половина да се спре ограбването от джоба на българите от бензина и нафтата". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти на полигона в "Ново село" в коментар на скандала с дерогацията.

 

ЕК ще търси отговори от България след като "Лукойл" се възползва от вратичка в санкциите на ЕС, за да събере 1 милиард евро за военната хазна на Кремъл. Според разследване на "Политико", България се е възползвала от обстоятелството, че е получила изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол и е позволила милиони барели петрол от Москва да достигнат до рафинерията в Бургас, която след това е изнасяла различни горива в чужбина, включително в страните от ЕС.

 

"Това вие сте го чували около 1200 пъти от мен и около 2000 пъти от Делян Добрев. И през цялото това време – година и половина, ни се обяснява как това не е вярно и че това са политически или някакви други закачки. А горивата стигаха почти 4 лв. при дерогация на най-евтиния петрол. И какво излезе накрая, че докато управлявахме ние, половината петрол е бил руски, Уралс, така както трябва, а в същото време, по време на санкции, по време на война, по време на тупане в гърдите, че са анти-Путин, преработката на руския петрол е стигнала 100%. И са реализирани огромни печалби. И са измъкнати от джоба на българите реални левове", обобщи бившият премиер.

 

"Кой е виновен, кой е крив? Който е управлявал – носи отговорност и да си отговаря. Сигурно има вратички и пукнатинки, сигурно някой се е възползвал. Обикновено, когато става въпрос за милиарди, едва ли ще стигнат до кой точно. Но това беше политиката – казвам го с голямо съжаление, на България – вече втора година", обобщи лидерът на ГЕРБ.

 

"Знаят, че ви ограбват. Подкрепя се, късат се ризите, че ще падне правителството, ако се махне дерогацията, и става въпрос за милиарди левове. Това са фактите – едни са се напечелили, ние сме ограбени, а оттук-насетне не виждам политика. Ние с политика това сме ви го обяснявали, чертали на схеми, на дъски, пазя ги в централата, по дати са…", напомни Борисов.

 

Според него звучи "дори смешно", че може да падне правителството, ако се махне дерогацията. "Приемам, вярвам на Денков, че никой в България не се облагодетелствал от това. Но някой в чужбина го прави и това трябва да спре. Т.е да падне правителството, за да спре някой в чужбина да печели от българите? Това ли ме питате?", попита той.

 

Борисов призова с "Промяната" да си го кажат "честно":

"В София, ако не ги бяхме подкрепили, нямаше да имат кмет. Във Варна ние направихме грешка. Според мен затова те загубиха толкова много на изборите и реално са четвърта политическа сила. И сега е просто парадоксално с 33-34 депутата да обясняват, че ще падне правителството, ако някой нападне "чуждите интереси" извън България", каза той.

 

"Правителството го има, заради това, което в момента виждате зад мен", посочи Борисов танковете и бойното учение зад гърба си. "Заради геополитическата обстановка", добави лидерът на ГЕРБ. "Ние ще подкрепяме правителството до утре, когато ще се срещна с актива на партията, всички плюсове и минуси ще говорим и ще видим вариант да разграничим какво подкрепяме и какво – не", каза той.

Още от "Сливен"

Последни новини

Най-четени