Бойко Борисов в Медвен: Некоалицията е по-успешна от всички служебни правителства на Радев

За ротацията сме се разбрали. Габриел ще вземе мандата с одобрен от групите кабинет, добави лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов в село Медвен
Бойко Борисов в село Медвен Източник: Скрийншот видео кадър

 "След няколко месеца хората ще видят продукта от тази некоалиция, която макар и трудно, смятам за успешна. По-успешна от всички служебни правителства и други конфигурации, които биха могли да се подреждат". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на посещение в сливенското село Медвен. 

 

Първо, мисля че за всички стана ясно, че сме възприели принципа, по който работи Брюксел - докато всичко не е договорено, да не се правят изказвания, които после да се опровергават, да се коментират, да се анализират. Специално за ротацията - това е един чисто технологичен процес, вярно, парви се за пръв път. Разбрали сме се - това е такава друболия, толкова е технически въпросът (за ротацията, бел. ред.), че не знам кое ви вълнува толкова", заяви бившият премиер. 

 

"Преди девет месеца хората, които подкрепяха ПП и ДБ някакси не искаха да приемат, че са победени за пореден път,.  И тогава затова казахме - "Ок, правим крачка назад, з ада има кабинет". Но сега е друго положението, те разбраха как трябва да действаме. Сега като е с мандата на ПП-ДБ, какво ни прави различни", пита Борисов.

 

"Ясно казах - вътрешният министър свърши огромна работа по приемането ни в Шенген. Те с Мария Габриел, с премиера Денков, ние с Кирил Петков в комисиите, ДПС със своя председател на либералите в Европа Кючук, свършиха огромна работа. Инциденти са ставали винаги, за съжаление. Хората, които са на място са понасяли и понасят своята отговорност. За нито един министър не бих казал каквото и да е било след като сме се разбрали с всички колеги, че много внимателно, непредубедено - изрично подчертавам -  ще направим анализ. Има министри, които работят много добре, други - по-малко добре, преценяваме", отговори лидерът на ГЕРБ на въпрос дали ще има смяна във вътрешното министерството след случая със загиналия при преследване с полицията мъж. 

 

"В министерството, което ги уличиха в корупция. Десетки хиляде левове рушвети. Това, че вие имате забрана да говорите по това нещо не е мой проблем. Представяте ли си в министерство на спорта да заловят с десетки хиляди лева рушвети и нито една медия, нито веднъж да попита за отговорността на министъра на спорта. Но аз казвам "не" - след детайлен анализ ще излезем всички и ще кажем какъв ще е кабинета", обясни той. Мария Габриел ще отиде с одобрен от парламентарните групи кабинет, за да може като се върне да веднага да започне процеса на избирането на този по същество нов кабинет, допълни лидерът на ГЕРБ.

 

"Не може да се сърдим на австрийските колеги, че искат да се стегнем и да пазим границите. Мисля че в последните месеци, върщайки се към старите, добри практики, МВР се справя много добре и това се вижда. Напъните на опозицията как ще ни напълнят с бежанци са абсолютно несериозни. Има Дъблинско споразумение, което точно и ясно описва начините за връщане на мигранти към държавите, които не се справят (със спирането им, бел. ред.)", коментира още той.

 

"Ние в момента имаме възможност за финансиране, за съвместна охрана на границите. И още нещо, което кой знае защо не искате да разберете - ние сме пълноправен член на Шенген. Ние ще взимаме наравно решения с Австрия, ние ще можем да спираме и пускаме държави в Шенген, ще питаме защо не се справят. И само от нас зависи да се стегнем и да станем и сухопътен член на Шенген", подчерта Борисов. 

 

"Регионалното министерство работи активно и се надявам общините в най-скоро време да бъдат финансирани. Времето щом позволи, ще започне работа по пътищата и хората ще видят ефекта от тази некоалиция".  Заедно с кметовете на Сливен и Котел Борисов съобщи, че около 100 млн. лв. от държавния бюджет са предвидени за област Сливен.

 

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени