Десислава Танева: През последните две години в сектор "Земеделие" България за първи път постигна успехи на европейско ниво

В последната година Държавен фонд "Земеделие" разплати в най-кратки срокове и най-бързо, от която и да е предходна година, плащанията за земеделските стопани, добавя тя

Десислава Танева
Десислава Танева Източник: ПП ГЕРБ
През последните две години в сектор "Земеделие" България за първи път постигна успехи на европейско ниво. Това заяви в официалния подкаст на ГЕРБ-Сливен кандидатът за народен представител и водач на листата на ГЕРБ-СДС Десислава Танева. "Заради пандемията за първи път по предложение на България беше отворен хоризонтален регламент в Европейския парламент. Беше гласувана и поправка внесена от България, която е в полза на всички европейски земеделски производители. Стана възможно да програмираме мярката "COVID-19" в Програма за развитие на селските райони. Това се случи за първи път от членството на страната ни в Европейския съю. Нашите земеделски производители получиха допълнително 106 млн. лв. по тази мярка. Радвам се, че това беше инициатива на страната ни в екип с евродепутатите. Другото, с което можем да се похвалим са преговорите по новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това е изключителен успех за България на европейско ниво, защото се случи по настояване на страната ни. Отворихме темата за продължаване на преходната национална помощ и не само успяхме да я включим в дебата за новата ОСП, но вече е приета и гарантирана с възможността да продължи и след 2023 година и да се смени референтната година с 2018-та. По този начин разпределението на средствата ще е по-справедливо за земеделските производители. Животните, които нямат селекция – овце, кози и крави – 2009 г., могат да продължат получават подпомагане като държавата смени референтната 2018-та. Предстои финализирането на Стратегическия план", обясни Танева.
 
Изключителен шанс за производителите на плодове и зеленчуци е и договореният процент 13+2% за обвързана подкрепа след 2023 г. По думите й, предизвикателството пред цялото земеделие на следващ етап е озеленяване, екологосъобразни практики и биологично производство. Десислава Танева коментира и работата на Държавен фонд "Земеделие" по време на своя мандат като министър на земеделието, храните и горите. "В последната година Държавен фонд "Земеделие" разплати в най-кратки срокове и най-бързо, от която и да е предходна година, плащанията за земеделските стопани. Бяха направени и ред облекчения за кандидатстването за плащанията, които засягат масово производителите, говоря за държавните помощи и директните плащания. Затова аз категорично възразявам срещу смяната на ръководството на ДФЗ, защото няма нито една основателна причина за това. Политиците трябва да мислят преди всичко за хората, не за партийната си структура и нейните членове, затова аз се надявам и искам Фондът да има експертно ръководство, което няма да забави това, което е наложено като темп на работа. Очаквам проверките, които се извършваха през последните две години да продължат със същия темп, за да могат средствата да бъдат правилно насочвани", коментира още Танева.
 
Тя припомни, че по Схемата за обвързана подкрепа, проверките са достигнали до 95% от всички площи, а на 100% са проверени къщите за гости. Според Танева всички промени на ключови позиции в земеделския сектор са политически задачи и част от нечия предизборна кампания. Част от кадрите, които се назначават имат връзка със земеделието, но в голямата си част назначенията са политически, свързани с БСП. Тя бе категорична, че такива политически назначения трябва да има, само ако една политическа сила е избрана с доверието на хората. "В случая ролята на служебния кабинет е да организира честни избори, а в момента за всички е видно, че той изпълнява друга функция – да обслужва партийните интереси на някои политици за предстоящите на 11 юли избори. От случващото се в момента могат да бъдат притеснени само земеделските стопани, защото зрелищата не носят хляб и решения на проблемите, те предизвикват само хаос, негативни и отрицателни емоции. През последните месеци сме свидетели на политическа незрялост", каза още Десислава Танева. 
 
Тя призова на 11 юли хората да излязат и да гласуват - обективно и прагматично, за да се спре хаоса, който цари в момента и да се излезе от спектакъла, в който живеем в момента. Според Десислава Танева от всички, които в момента се борят за общественото доверие, ГЕРБ има най - добра експертиза и най-добри възможности за изграждане и подобрение условията на живот в България. "Предизвикателството пред нас е да убедим в това и хората", заяви Десислава Танева.
По думите й ГЕРБ е за принципност, правила и ред във всеки сектор от обществения живот, както и за строго спазване на законодателството, такова каквото е. "В момента сме свидетели на грубо погазване на действащото законодателство. Ние сме демократична държава. Демокрацията не може да бъде "Аз казвам – ти слушаш". Демокрацията означава всеки да бъде свободен да изразява волята си, да бъде зачитано неговото мнение и права, и да спазваме законите такива, каквито са", каза още Танева. По думите й България трябва да продължи своето европейско развитие и темпът на растеж, който е постигнат.
 
Официалният подкаст на ГЕРБ-Сливен с Десислава Танев е достъпен на този  линк  в YouTube 
 
Официалният подкаст на ГЕРБ-Сливен с Десислава Танев можете да видите и във Facebook
 
Десислава Танева
Десислава Танева Източник: ПП ГЕРБ

 

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени