Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Галя Захариева
Галя Захариева Източник: Община Нова Загора
Днес тържествува националната ни гордост и вяра, припомняме си собствената ни устойчивост, сила и мъдрост. На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими. Съвремието ни е твърде бурно, разединението често ни залива и определя ежедневието ни. Но независимо от всичко, независимо от споровете, бурите, неизвестностите, войните, глобализацията и динамичните промени, знаем, че нашите корени, нашият дух, нашата национална същност са устоите ни, които ни позволяват да преминаваме през ежедневието и да съграждаме нашето бъдеще.
 
Ние нямаме нужда от патриотични речи, от призиви да събуждаме националното ни самосъзнание. Защото Шипка не е далеч в историята ни, тя е тук и всеки поглед към нея ни напомня за силата на саможертвата, за величието на героичния ни народ и за смелостта на малкия човек, чиято сила е била толкова голяма, че днес живеем свободни и с право на избор.
 
Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини. Те са и нашето славно минало, и нашите днешни авторитети. Ние имаме своите корени, защото имаме великото ни миналото. Ние имаме бъдещето, защото имаме талантливите ни деца, на които предаваме националната ни идентичност, дух, слава и героизъм. Няма българин, на когото сърцето му да не трепти, когато чуе "Мила Родино...". Няма българин, който да не живее с делата на националните ни герои и да не учи детето си на "Аз съм българче".
 
Историята не е урок за миналото, не е политическа монета, не е средство за насаждане на страхове и раздори сред народа ни. Тя е нашият компас и дори огледало за грешките, страховете и пораженията ни. Тя не само учи, но и показва пътя. А той е и славен, и страшен, път на оръжие и път на съзидание, път на неволи и път на величие. Нашите предци са го вървели, вървим го и ние, ще продължат и децата ни.
 
И днес, когато спорим за героични дати, за имена на герои, за освободители, за това дали сме покорни и търпеливи, за това дали сме патриоти или пАтреоти, и дали любовта към Родината се мери по размера на татус на велик българин, знаем, че това са дребнотемията на ежедневието. Те не определят нашата национална същност и нашето българско самосъзнание. Не е важно, колко пъти някой ще повтори, че трябва да браним националния интерес и България е над всичко, а колко пъти реално си я защитил.
 
3-ти март в Нова Загора
3-ти март в Нова Загора Източник: Община Нова Загора
Аз съм горда, че тук в нашата общност на Нова Загора, пазим своите традиции, възкресяваме миналото и учим на него децата ни. И това се дължи на множеството усилията на всеки учител, родител, историк, културен деец, служител, на земеделците ни, на всеки от нас, който знае, че България е над всичко. Тя е това, което сме ние, и вчера, и днес, и утре.
 
България не е покорство. България не е преклонение. България не е незабележима. Време е да се отърсим от всички внушения, че сме народ още роб, че само търсим, на кого да се поклоним далеч от границите, че носим смирението в гените си, че все някой друг решава вместо нас.
 
Ние сме народ, който има Левски и неговото верую: "От никоя страна нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия." Ние сме и Ботевото верую: " Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата".
 
Ние сме в думите на Захари Стоянов: "Най-после към вас, братя, прости сиромаси, се обръщам. За вас съм се трудил да напиша настоящата книга, за да ви покажа, че най-горещите борци и защитници на нашето отечество са били не горделиви богаташи и надути учени, но прости и неучени ваши братя, които не са знаели повече от вас! Тия и никой други умиха лицето на България и защитиха нашата опозорена слава..."
 
Поклон пред героите ни, пред тези, които дадоха живота си, за да живеем свободни. Поклон за тези, които отстояват идеалите за чиста и свята Република! Да помним, че свободата и правото да живееш като независим и свободен човек, се води всеки ден! Да бъдем достойни всеки ден за нашето минало! Да бъдем достойни всеки ден с делата си пред нашето бъдеще и нашата нация!
Честит национален празник!
Честит 3 март!

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени